Sutra obilježavanje 30 godina od smrti 12 beba u Banjaluci

Odgovornost za zločin nad 12 beba u Banjaluci, počinjen 1991. godine, isključivo snosi međunarodna zajednica, izjavio je danas predsjednik Republičke organizaije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić i najavio da će sutra biti obilježeno 30 godina od smrti beba koje su preminule usljed nedostataka kiseonika.

Sutra obilježavanje 30 godina od smrti 12 beba u Banjaluci

"Nehumanost svjetskih moćnika uzrokovala je gašenje jednog po jednog života. Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba. Trinaesta beba je svoju bitku za život izgubila nakon 14 godina, a četrnaestoj je ovo ostavilo posljedice koje će nositi cijeli život", istakao je Lazić.

Lazić je napomenuo da je ova arogancija ublažena hrabrošću pilota, a konačno prekinuta akcijom Vojske Republike Srpske probojem koridora života, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa Srbijom i omogućen transport neophodnog kiseonika.

Lazić je istakao da srpski narod i Republika Srpska nikada ne smiju zaboraviti taj zločin.

On je najavio da će sutra u organizaciji Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od smrti 12 beba u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka, koje su preminule usljed nedostatka kiseonika.

Kod Spomenika 12 beba na Novom groblju u 10.00 časova biće služen parastos i položeno 12 ruža, u 11.00 časova biće položeno cvijeće i na Spomen-obilježje "Život", pored zgrade "Pošta Srpske", a u 11.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA