Najviša prosječna neto plata 1.564KM u oblasti informacije i komunikacije

Najviša prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu je isplaćena u oblasti informacije i komunikacije i iznosila je 1.564 KM, a najniža u oblasti građevinarstva 802 KM, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Najviša prosječna neto plata 1.564KM u oblasti informacije i komunikacije

Prosječna mjesečna neto plata u Srpskoj isplaćena u aprilu iznosila je 1.094 KM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno je veća za 11,9 odsto, a realno za 0,1 odsto, dok je u odnosu na mart nominalno veća za 0,3 odsto, a realno je manja za 1,3 odsto.

Prosječna mjesečna bruto plata iznosila je 1.649 KM.

"U aprilu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine u svih 19 područja zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti - 23,9 odsto, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 21,1 odsto te poslovanje nekretninama -20,3 odsto", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o cijenama proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku više za 1,6 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 11,7 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u aprilu je zabilježen je u oblasti prevoza - 28,6 odsto zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od 46,8 odsto, zatim u oblasti hrane i bezalkoholnih pića 19,5 odsto, zbog poskupljenja grupama ulja i masnoće od 61,9 odsto i povrća od 27,2 odsto.

Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u aprilu ove godine, zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća 5,1 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,1 odsto zabilježeno u odjeljku obrazovanje zbog nižih cijena u grupi predškolsko obrazovanje od 0,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA