"Tuzlanska kapija" – teroristički akt muslimanskih snaga prema svom narodu

Događaj poznat kao Tuzlanska kapija teroristički je čin koji su muslimanske snage 25. maja 1995. godine izvršile prema sopstvenom stanovništvu, pod direktnom kontrolom Alije Izetbegovića i njegove tajne službe, uz podršku engleskih i američkih obavještajnih struktura koje su najzaslužnije za početak rata u BiH, izjavio je docent na pravno-bezbjednosnim predmetima u Beogradu Anatolij Milovanović.

"Tuzlanska kapija" – teroristički akt muslimanskih snaga prema svom narodu

On je na pres-konferenciji u Bijeljini koju je organizovala Republička stranka Srpske rekao da je tim eksperata iz Češke, Izraela, Francuske, utvrdio da su netačni navodi da je granata na Tuzlansku kapiju ispaljena sa srpskih položaja na Ozrenu, ali da to javnost u Federaciji BiH ne želi da prihvati.

- Uz ogroman pijetet prema žrtvama, kojima će vijenci biti položeni 25. maja u Tuzli, moram istaći da je „Tuzlanska kapija" urađena po istom scenariju kao i „Markale 1", „Markale 2", „Ulica Vase Miskina"... Najveći problem je što je međunarodna zajednica prihvatila laži - naveo je Milovanović.

On je istakao da se iste metode koriste u sukobu u Ukrajini, kao na primjer zločin u Buči ili na željezničkoj stanici u Kramatorsku, gdje je utvrđeno da je projektil ispalila ukrajinska strana, na svoje civile.

- Žrtve „Tuzlanske kapije" imale su spaljena tijela, bilo je gareži, a analizama su primijećene i supstance koje se nalaze u eksplozivima, a ne u granatama. Specijalista medicine doktor Karan navodio je da su žrtve pomijerane sa lica mjesta, da nije napravljeno dovoljno fotografija i da je učinjeno na desetine propusta od strane Berka Zečevića i njegovog tima, a poznato je da je protiv Zečevića podignuta i krivična prijava - naglasio je Milovanović.

On je dodao da je „Tuzlanska kapija" bila povod za kasnije djelovanje NATO snaga protiv Srba, te da su muslimani u prethodnom ratu svjesno izigravali žrtve, pokušavajući da građanski rat nazovu agresijom na BiH.

- Ovom pres-konferencijom moramo da ukažemo da postoje tendencije da BiH ponovo bude zahvaćena ratom, u svjetlu događanja u Ukrajini. Oni koji su od 1992. do 1995. godine iscenirali navedene događaje ubijajući svoj narod, nažalost mogu to da ponove - rekao je Milovanović.

Predsjednik Savjeta za bezbjednost i boračko-invalidsku zaštitu RSS Branislav Šušljik istakao je da su predstavnici Savjeta nedavno prisustvovali obilježavanju stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni i da će nastaviti da podsjećaju na zločine muslimana nad Srbima, ali, nažalost, i na muslimanske zločine nad sopstvenim narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA