Prepolovljeni prinosi meda

Visoka temperatura i suša nepovoljno su uticale na prinose meda, tako da pčelari u Bijeljini i Ugljeviku imaju duplo manje meda nego prošle godine.

Prepolovljeni prinosi meda

Predsjednik Udruženja pčelara "Matica" iz Bijeljine Mile Stevanović rekao je Srni da se ove godine, nakon cvjetanja bagrema, vadilo u prosjeku četiri kilograma po košnici i da je to najmanji prosjek u toku posljednjih nekoliko godina.

"Sve medonosne biljke puštaju nektar na temperaturi od 24 do 25 stepeni, a zbog visoke temperature biljke ne mogu da cvjetaju" , pojasnio je Stevanović.

On je dodao da će, zbog nedostatka nektara, za zazimljavanje biti potrebno od deset do 15 kilograma šećera po udruženju, što iziskuje dodatne troškove.

Predsjednik Udruženja "Majevička košnica" iz Ugljevika Krsto Simić rekao je Srni da su pojedinim pčelarima košnice prazne i da još nisu vadili med. Simić je dodao da danas počinje vađenje lipovog meda, navodeći da je prosjek šest kilograma po košnici. Udruženje "Majevička košnica" ima oko 2.700 košnica i registrovano je 42 pčelara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

67 cm

Promjena: 4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI