Roditelji razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog razbolijevanja đaka na Jahorini

Roditelji učenika petog razreda OŠ "Branko Radičević" Banjaluka, nakon što su im djeca tokom boravka u školi u prirodi na Jahorini prošle sedmice dobila stomačne tegobe i završila na infuziji, razmatraju da podignu kolektivnu tužbu.

Roditelji razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog razbolijevanja đaka na Jahorini

Naime, slučajevi učenika koji su na četvorodnevnoj školi u prirodi uhotelu "Nebojša" na Jahorini dobili teške stomačne tegobe, privukli su veliku pažnju javnosti, jer je u pitanju desetine djece iz tri osnovne škole iz dva grada.

Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke, koji su takođe boravili na četvorodnevnoj ekskurziji u istom hotelu naJahorini.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Dragan Malić, otac dječaka koji je na Jahorini dobio stomačne tegobe te završio na infuziji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jedna učiteljica je samoinicijativno na Jahorini prikupila uzorak stolice jednog učenika i odnijela na analizu.

"Dobila je razultate da je u uzorku prisutan rota virus. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće da tako veliki broj djece u tako kratkom vremenu osjeti tegobe, jer po objašnjenju nekih ljekara s kojima smo razgovarali to se ranije nije dešavalo", rekao je Malić, dodajući da je bilo ekskurzija djece i u drugim hotelima te da nisu imali ovakve simptome.

"Nije se dešavalo u ovako masovnom broju. Većina djece je već drugi dan po dolasku osjećala simptome, a dobar dio djece je ili tokom putovanja nazad kući ili dan nakon dolaska ispoljilo simptome", kazao je Malić, navodeći da su to povraćanje, temperatura i jaki bolovi u stomaku, te da je njegov sin morao na infuziju.

"U turi u kojoj je bio moj sin sigurno je oko 50 odsto djece ispoljilo simptome. Nas su iz agencije koja je organizovala putovanje, ali i iz škole, uvjeravali da će sve biti u najboljem redu. Roditelji su tražili da djeca idu u drugi hotel, pa čak i da ga skuplje platimo, ali su oni to kategorički odbijali", naveo je Malić, dodajući da je pohvalno kako su se učiteljice nosile u ovoj situacija, te je pohvalio stručno medicinsko osoblje u Bolnici "Srbija" koje je liječilo učenike.

Istakao je da roditelji razmišljaju o podizanju kolektivne tužbe ili nekom drugom pravnom lijeku, te da će se posavjetovati s pravnicima.

Da se o podizanju tužbe razmišlja, potvrdila je i jedna majka đaka OŠ "Branko Radičević" koji je na Jahorini boravio prethodne sedmice.

"Neki roditelji su otišli da rade nalaz krvi i stolice, pa ako se pokaže da nije virus već nešto drugo, onda će u tom slučaju podići tužbu", rekla je majka čije ime je poznato redakciji "Nezavisnih novina".

Ona je dodala da neki roditelji razmišljaju da podignu tužbu bez obzira na ishod urađenih nalaza, jer se slučajevi učenika koji su se razboljeli ponavljaju.

"Djeca su drugu noć počela da povraćaju, u petak naveče su ih vratili kući. Mi smo ih dočekali kod škole u dva časa ujutro. Bilo je strašno kako su izgledali i djeca, ali i učiteljice, koje su pored njih provele čitavu noć", kazala je ova majka, koja navodi da zna za primjer učenika iz drugih škola koji su boravili u nekom drugom hotelu, te da ta djeca nisu imala stomačne tegobe.

Podsjećamo da su nakon razbolijevanja učenika iz OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora pripadnici Instituta za javno zdravstvo RS, kao i Inspekcija za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Istočnog Sarajeva izvršili kontrole u hotelu "Nebojša", te, kako je ranije rečeno "Nezavisnim" u ovom hotelu, svi uzeti uzorci su bili uredni.

U OŠ "Petar Kočić" su tada rekli da je jedna majka samoinicijativno odnijela stolicu svog djeteta na provjeru te da su rezultati bili pozitivni na rota virus.

Nakon što su stomačne tegobe dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke, oglasilo se Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je obustavilo sve dalje učeničke ekskurzije u kojima bi djeca trebalo da borave u hotelu "Nebojša".

Iz nadležnog ministarstva su tražili od Inspekcije da ponovo uzme uzorke iz ovog hotela.

Na rekreativnoj nastavi u Sokobanji razboljelo se 137 đaka

Čak 137 djece i troje nastavika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji, prenose srbijanski mediji.

Kako se navodi, nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su s nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA