Najviši zvaničnici Srpske sa roditeljima 12 banjalučkih beba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković razgovarali su danas u Banjaluci sa roditeljima 12 banjalučkih beba koja su prije 30 godine umrle usljed nedostatka kiseonika.

Najviši zvaničnici Srpske sa roditeljima 12 banjalučkih beba
FOTO: Srna

Dodik je naveo da danas kada se sjećamo zločina nad nevinim banjalučkim bebama zna da bol i tuga ne jenjavaju već 30 godina.

"Razgovarao sam s porodicama umrlih beba i, pored saosjećanja s njima, smatram da ih Pepublika Srpska ne smije nikad zaboraviti jer su sinonim za neviđeni poraz humanosti", napisao je Dodik na "Tviteru".

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN, u maju i junu 1992. godine, bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA