Poreznici od sutra intenzivno provjeravaju sve brze pošte

  • BiH
  • 24. May 2022.

Uprava za indirektno sutra započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”.

Poreznici od sutra intenzivno provjeravaju sve brze pošte
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Razlog za pojačane kontrole ovih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je saopšteno iz UIO BiH, u analizama koje su upravo završene u UIO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova "brze pošte". Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH u cilju pribavljanja spiska ovlaštenih lica koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga.

- Po dobijanju liste lica koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobijenih informacija i podataka kreirana je lista lica - obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja 2022. godine - objašnjavaju u UIO BiH.

Na osnovu dobijenih informacija UIO je, kako navode, identifikovala lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH. Osim toga, UIO je identifikovala obveznike PDV koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama - navode u UIO BiH.

Inspektori UIO će kontrole provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge "brzih pošta" u BiH.

UIO poziva sve obveznike PDV, koji su u prethodnom periodu prometovali dobra na način da su koristili i usluge "brzih pošta", da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave. Takođe, pozivaju obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO.

Na ovakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25. maja 2022. godine i provodiće se, sa većim ili manjim intenzitetom, do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA