Ćorić zadovoljan rezultatima “Srpska u Srbiju u prva tri mjeseca izvezla struju u vrijednosti od 100 miliona KM”

Republika Srpska je u prva tri mjeseca u Srbiju izvezla robu u vrijednosti od 230 miliona KM, od čega je 100 miliona KM izvoz struje.

Ćorić zadovoljan rezultatima “Srpska u Srbiju u prva tri mjeseca izvezla struju u vrijednosti od 100 miliona KM”
FOTO: Srna

Izjavio je ovo danas predsjednik Privredne Komore Republike Srpske Pero Ćorić ocijenivši da se je riječ o tradicionalno najznačajnijim trgovinskim partnerima.

- Uvezli smo negdje oko 270 miliona KM. To je u posljednje vrijeme jedna od najvećih pokrivenosti uvoza izvozom. Ove godine je pokrivenost uvoza izvozom iz Republike Srpske ubjedljivo najveća jer je skoro 40 odsto izvoza iz Srpske u Srbiju bila električna energija - rekao je Ćorić, koji je prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma tehnike i tehnologije.

On je je istakao da se pokazalo da su energija i hrana dominantne u robnoj razmjeni Srbije i Republike Srpske.

- Ove godine iz Republike Srpske je išla energija, a sa druge strane iz Srbije su se uvozile žitarice i ostali prehrambeni proizvodi - rekao je Ćorić i dodao da u ovom trenutku nije teško prodati energiju.

On je ukazao na činjenicu da Republika Srpska sa svojim proizvodim kapacitetima i sadašnjom potrošnjom sada ima tržišnih viškova što je dobro za energetski sektor.

Ćorić smatra da je to dobro i za Srbiju, te da tu ne može biti političkih upliva i smetnji.

- Ovo je čisto na tržišnoj osnovi. Isto kao što i velike količine žitarica, kukuruza, pšenice, hljeba i ostalih prehranbenih proizvoda Republika Srpska nabavlja iz Srbije i to je ono što karakteriše robnu razmjenu. Bitno je da se možemo osloniti jedni na druge u svakom trenutku i to je ono što čini ovu razmjenu i postavlja na znatno veći nivo - rekao je Ćorić.

On je izrazio zadovoljstvo što kompanije iz Srpske organizovano nastupaju na Međunarodnom sajmu tehnike i tehnološkog razvoja i ukazao da je to 12. objedinjeni nastup u organizaciji Privredne komore Republike Srpske.

- Ove godine imamo nastup četiri preduzeća i naravno veliki broj preduzeća putem kataloga. Svaki izlazak preduzeća i privrede na sajamske manifestacije mnogo znači. Pokazalo se to u prethodnim periodima. Imali smo značajne nastupa, a nakon toga komercijalne ugovore i nadam se da će to biti i ovaj put - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA