Poruka Aktiva mladih GO SP Bijeljina – Čuvajući ćirilicu, čuva se i istorija i narod

Aktiv mladih Socijalističke pratije GO Bijeljina obilježio je Dan ćirilice.

Poruka Aktiva mladih GO SP Bijeljina – Čuvajući ćirilicu, čuva se i istorija i narod

- Mnogi su život posvetili jeziku i narodu, mnogi su život dali za narod i za jezik... Narod ne bi bio narod da nema jezika, a jezik i pismo su djela samog naroda. Stigli smo do jezičke litice koja nam pruža priliku da ispred sebe s dikom gledamo pregršt srpskih riječi koje nas povezuju sa djelima dalekih predaka ili pak da nas nepromišljenost strmoglavo odvuče u vječni jezički mrak.

Srpski narod nije pokazivao moć koristeći samo „svijetlo oružje“, već je pokazao da je najveća snaga satkana u tridest azbučnih slova gdje svako slovo ima svoj glas. Krajnje je vrijeme da zapalimo sopstvenu luču mikrokozmu kako bismo obasjali i one najzabačenije riječi umotane u paučinu i da mudrim postupcima ne dozvolimo da ih ikada više ostavimo zarobljene u bezdanu.

Zarobljujući sopstveno pismo postajemo i sami zarobljenici, a krst i okove svog naroda nismo spremni da nosimo na plećima. Zbog toga moramo da jačamo svijest o očuvanju ćirilice, jer na taj način čuvamo i svoju istoriju i svoj narod, ali čuvamo i sami sebe od potpunog otuđenja, poručili su iz GO SP Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA