CIK BiH zatražio informaciju od suda: Da li će Vasiću biti oduzet mandat u Narodnoj skupštini RS

Centralna izborna komisija BiH (CIK) zatražila je informaciju od nadležnih organa o osuđivanosti šefa Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS Kostadina Vasića, nakon čega bi mu, u roku od 15 dana od prijema ove informacije, trebao biti oduzet mandat.

CIK BiH zatražio informaciju od suda: Da li će Vasiću biti oduzet mandat u Narodnoj skupštini RS
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Vasića je sud u Zvorniku pravosnažno osudio na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Portparolka CIK BiH Maksida Pirić izjavila je da je Centralna izborna komisija dobila informaciju o počinjenom krivičnom djelu i da te "navode provjerava kod nadležnih pravosudnih organa".

- Nakon što dobije informaciju od strane nadležnih organa, CIK BiH će postupiti u skladu sa članom 1.10 Izbornog zakona BiH - rekla je Pirić, piše Mondo.

U član 1.10 se, između ostalog, navodi: "Izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pirić je dodala da CIK BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava organ vlasti u kojem je izabrani član imao mandat.

Vasić je i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA