Mađarska proglasila vanredno stanje, od ponoći stupa na snagu

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban.

Mađarska proglasila vanredno stanje, od ponoći stupa na snagu
FOTO: VICTOR LERENA/EPA

Orban je u snimku, koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susjednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mjere, Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbjednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbjednost porodica i ekonomije, prenosi MTI.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naglasio da je Vlada, koja je danas položila zakletvu, odmah počela s radom i istakao da još niko ne vidi kraj rata u Ukrajini.

- Svijet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku bezbjednost porodica - rekao je Orban.

On je dodao da Vlada, kako bi to učinila, mora da bude u mogućnosti da donosi odluke i reaguje brzo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogućiće vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare - naveo je Orban.

Prethodno je danas mađarski parlament usvojio 10. amandman na Ustav, kojim se omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje u slučaju oružanog sukoba, rata ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji.

Za amandman je glasalo 136 poslanika, dok je 36 bilo protiv.

Prema izmjenama Ustava, specijalni pravni poredak može se uvesti u slučaju ratnog stanja, vanredne situacije ili postojanja opasnosti.

Stanje opasnosti može biti proglašeno "ako se dogode ratni akti".

Oružani sukob uključuje sve oružane sukobe, uključujući građanski rat, dok humanitarna katastrofa podrazumijeva svaku situaciju koja proističe iz rata ili oružanog sukoba, ili ako postoji bilo kakav drugi razlog, kao što su prirodne katastrofe zbog kojih je veliki broj ljudi u teškoj situaciji.

Prema obrazloženju prijedloga zakona, poseban pravni poredak može se isključivo uvesti ako razvoj događaja u susjednoj zemlji ozbiljno utiče na Mađarsku u humanitarnom ili ekonomskom smislu, ili ako postoji realna mogućnost da se to dogodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA