Promovisana knjiga "Ćirilicom pišem" FOTO

Knjiga Željke Mlađenović "Ćirilicom pišem" predstavlja svojevrsni priručnik o tome kakvu brigu treba posvetiti maternjem jeziku i pismu i trebalo bi da je ima svaki učenik osnovne i srednje škole, poručeno je sa večerašnje promocije ovog djela u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Promovisana knjiga "Ćirilicom pišem" FOTO
FOTO: Srna

Mlađenovićeva je istakla da je u okviru ove knjige željela da spoji tradicionalno vrijeme sa modernim, kada ćirilica prolazi kroz težak period, i to najviše zbog uticaja društvenih mreža koje primat daju latinici.

"Pišem radove u oblasti književnosti i jezika i pokušala sam da predstavim istorijski presjek događaja vezanih za ćirilicu. Pokazala sam i kako mi danas, svjesno i nesvjesno, uništavamo ćirilicu jer je zapostavljamo zbog uticaja stranih jezika i društvenih mreža", izjavila je Mlađenovićeva novinarima.

Ona je napomenula da je u okviru knjige i istraživanje koje je sprovela o položaju ćirilice u društvu, institucijama, medijima i školstvu, a koje je pokazalo da je ovo pismo danas u teškom položaju.

"Svi zajedno treba da istrajemo u borbi za očuvanje našeg jezika kao neodvojivog dijela nacionalnog identiteta", rekla je Mlađenovićeva, koja je nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Bijeljini.

Recenzent Jelina Đurković istakla je da Mlađenovićeva pripada mlađoj generaciji koja je vrlo svjesna, savjesna i odgovorna u nastojanjima očuvanja niti srpske kulture, na čijem su čelu jezik i pismo.

"Željka je napravila pitak tekst, sa naučnom podlogom, koji bi trebao da bude pri ruci svakom osnovcu i srednjoškolcu. Popularizacija ćirilice je veoma važna i u ovoj knjizi je pokazano kako se to radi", rekla je Đurkovićeva.

Direktor Biblioteke Željana Arsenović rekla je da je promocija ove knjige organizovana povodom praznika posvećenog Svetim Ćirilu i Metodiju, te napomenula da ova ustanova čuva ćirilicu i kulturnu tradiciju svog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA