Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.

Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti
FOTO: Depositphotos

Kuću cveća u Beogradu i rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj redovno posećuju svakog 25. maja brojni poštovaoci lika nekadašenjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pesme „Tito je naše sunce", na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš" obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja pre 130 godina, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente.

Veličanje partije, armije, socijalizma a pre svega uzdizanje Josipa Broza kao vrhovnog vođe tog dana dostizali bi vrhunac.

Sam Tito znao je da podseti da se od rada ne seti da stari, kao i da je narod bez omladine kao što je omladina Jugoslavije nesrećan, pa se nainicijativu slavljenika, od 1957. godine taj dan slavi se kao praznik Dan mladosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA