Pojačana kontrola korišćenja pojasa i telefona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas i sutra provodiće pojačanu kontrolu korištenja bezbjednosnog pojasa i telefona u saobraćaju radi smanjenja posljedica u saobraćajnim nezgodama.

Pojačana kontrola korišćenja pojasa i telefona

Bezbjednosni pojas, kao bitan i zakonski obavezan element pasivne zaštite u vozilima, u znatnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težine povreda vozača, suvozača, ali i putnika.

Iz MUP su naglasili da korišćenje mobilnog telefona od strane vozača u toku vožnje i pješaka za vrijeme kretanja kolovozom odvlači pažnju i koncentraciju i povećava rizik nastanka saobraćajnih nezgoda.

- Na osnovu analize rada ANPR kamere, koja je instalirana u okviru projekta `Pametan sistem, Banjaluka siguran grad` na jednoj lokaciji u Banjaluci na mjesečnom nivou evidentira između 12.000 i 15.000 prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa i između 4.000 i 5.000 prekršaja korišćenja mobilnog telefona koji nije prilagođen upotrebi u vozilu - ističu iz MUP.

Ministarstvo apeluje da građani, zbog sopstvene bezbjednosti, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, koriste bezbjednosni pojas, a svoju pažnju usmjere na saobraćaj, a ne na telefon.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA