Gugl uklanja aplikacije sklone zloupotrebi

Korisnici popularnih aplikacija za snimanje audio-poziva nemaju sreće proteklih godina jer malo po malo ih se ograničavalo, do te mjere da su postale beskorisne. A Gugl sad ide korak dalje i na Plej Storu u potpunosti zabranjuje aplikacije treće strane za snimanje poziva, piše ICT Business.

Gugl uklanja aplikacije sklone zloupotrebi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Više nije bilo strpljenja ni volje izlaziti im u susret jer ljudi iza njih nisu prestajali s lošom praksom. Na primjer, sve te aplikacije tražile su dopuštenje pristupa Accessibility API, kreiranom za ljude s invaliditetom, kako bi mogle do audio znake uređaja. To se odnosilo isključivo na one s Android sistemima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Aplikacije s osnovnom funkcijom namijenjenoj direktoj podršci osobama s invaliditetom ispunjavaju uslove za korištenje IsAccessibilityTool. Aplikacije koje ne ispunjavaju uslove za IsAccessibilityTool ne smiju da koriste oznaku koja ukazuje na suprotno i moraju da ispunjavaju istaknute zahtjeve za otkrivanje podataka i pristanak od strane korisnika. Accessibility API nije kreiran u tu svrhu i ne može se od njega zahtijevati snimanje zvuka udaljenog poziva - stoji u pravilima Gugla, piše B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA