Odlukom gradonačelnika Agrarni fond je u trezorskom poslovanjanju grada

Na osnovu preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, Odlukom gradonačelnika LJubiše Petrovića budžetski korisnik – Agrarni fond Grada Bijeljina uključen je u trezorsko poslovanje.

Odlukom gradonačelnika Agrarni fond je u trezorskom poslovanjanju grada

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je u Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, dala preporuku Gradonačelniku da obezbijedi da se u sistem trezorskog poslovanja uključi budžetski korisnik Agrarni fond Grada Bijeljina, u skladu sa članom 6. Stav 12. Zakona o trezoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Skupština grada je u dva navrata odbila da postupi prema ovim preporukama, iako su odbornici na 11. sjednici, većinski sa 22 glasa „za", usvojili Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske broj PB066-21 od 29.12.2021. godine, u kojem je, između ostalog, predviđena realizacija preporuke vezane za uključivanje Agrarnog fonda u sistem trezorskog poslovanja.

Gradonačelnik na ovaj način, pored organizacije trezora, primjenjuje ovaj Akcioni plan, odnosno, preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora.

​„Trezorsko poslovanje doprinosi finansijskoj disciplini i podrazumijeva kontrolu utroška sredstava, što znači da će sredstva, koja su namijenjena na primjer za plate, morati biti uplaćena za plate, poreze i doprinose, a nikako, za zamjenu stolarije ili bilo čega drugog što neko u tom trenutku smatra bitnim. Sa prelaskom na trezor, takvih situacija neće biti. Isto tako, novi način poslovanja onemogućiće nepotrebno zapošljavanje", naglasio je Petrović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA