Orašanin: Ograničiti cijenu mesa u prodaji

Trenutno stanje u stočarskoj proizvodnji je veoma alarmantno i ukazuje na veliki disparitet cijena između cijene koštanja i prodajne cijene. Naši proizvođači odustaju od proizvodnje jer nemaju ekonomsku računicu, podsticaji na uzgoj goveda i druge stoke nisu adekvatni, tako da na našem tržištu dominira meso iz uvoza, istakla je Mirjana Orašanin, članica Glavnog odbora SDS.

Orašanin: Ograničiti cijenu mesa u prodaji

„Najveći uticaj na cijenu koštanja ima skok cijene stočne hrane, koja je u poslednjih godinu dana povećana za 50% što je automatski uticalo na povećanje cijene koštanja za 50%. To je znatno viša cijena u odnosu na cijenu mesa iz uvoza. Meso koje se kod nas uvozi je dosta niske cijene, jer se uvozi meso trećerazrednog kvaliteta koje u tim zemljama izvoznicima niko ne kupuje. A naši građani su priomorani kupovati ga, isključivo zbog cijene", poručila je Orašanin.

Ona kaže da ovakva situacija traje godinama i uništava domaću stočarsku proizvodnju, koja je iz godine u godinu sve manjeg obima, i naše proizvođače dovodi u veoma nezavidan položaj.

„Država stimuliše izvoz bikova, najveći proizvođači dobijaju podsticaje, oni otkupljuju stoku od sitnih stočara i to po cijeni koštanja ili sa veoma malom razlikom, a izvoze ili prodaju po duplo većim cijenama i još dobiju podsticaj od države. Primjer: za jednog bika od 600 kg stočar može dobiti maksimalno 3.000 KM, što je njegova cijena koštanja. Od toga 55-60% je čisto meso, bez kosti. Dakle, 350 kg mesa po prosječnoj cijeni od oko 17 km iznosi 6.000 km u prodaji", obrazložila je članica Glavnog odbora SDS.

Ona je pozvala Vladu RS da u uslovima krize reaguje.

„Potrebno je unaprijediti domaću stočarsku proizvodnju, podsticajima maksimalno iskoristiti raspoložive kapacitete, a za nedostajuće količine dati odobrenje za uvoz. Time bi uposlili domaće proizvođače, a građani bi imali prvoklasno meso u ponudi po prihvatljivoj cijeni. Eventualno, dok traje inflacija ograničiti maržu i na meso. Nije korektno da uzgajivač ne zaradi ni 10%, dok prerađivač zarađuje 100%", zaključila je Orašanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA