Višković poručio da rebalans budžeta od 350 miliona KM treba da ojača ekonomsku poziciju Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da predstojeći rebalans budžeta Srpske u iznosu od 350 miliona KM treba da ojača njenu ekonomsku poziciju u ovom teškom vremenu.

Višković poručio da rebalans budžeta od 350 miliona KM treba da ojača ekonomsku poziciju Srpske
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

n je ponovio da svih 350 miliona KM, sem dijela od 90 miliona koji je usmjeren za javne investicije, ide građanima Republike Srpske za povećanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te jednokratnu pomoć stanovnicima.

- Da bi izašli što bolje iz ove situacije, jedina dva mehanizma na raspolaganju bilo kojoj vladi, pa i našoj, jesu javna potrošnja i investicije. Sa te dvije stavke imamo šansu da preživimo - naglasio je Višković u razgovoru za RTV Istočno Sarajevo.

Konstatujući da su od dosadašnje tri i po godine mandata Vlade Republike Srpske, na čijem je čelu, više od dvije i po godine protekle u krizama - prvo pandemija virusa korona, a sad situacija u Ukrajini, Višković je poručio da je stanje u Republici Srpskoj, uprkos svemu, stabilno.

- Republika Srpska u ovom momentu ekonomski trpi određenu štetu, ali funkcionišemo u punom kapacitetu. Budžet je stabilan, ispunjavamo sve obaveze, čak smo u prilici da idemo u narednih par dana sa rebalansom budžeta - precizirao je predsjednik Vlade Srpske.

On je naveo da su planirana povećanja davanja stanovnicima realna u odnosu na prihodovnu stranu budžeta i da su jednim dijelom odgovor na inflaciju.

- Mi smo možda jedna od rijetkih vlada u regionu da smo u manje od četiri mjeseca u ovoj godini imali dva povećanja plata i penzija, boračkih davanja, socijalnih i svega što se izdvaja iz budžeta - naglasio je Višković i dodao da ta povećanja zbirno iznose gotovo 14-15 odsto.

Sve ovo, prema njegovim riječima, odgovor je na rastuću inflaciju i trenutnu situaciju na prostoru BiH.

- Naš stav je veoma jasan - neutralno se ponašamo u ovoj situaciji, pokušavamo spasiti sebe i naše građane, to je moj stav kao predsjednika Vlade - rekao je Višković.

Kada je riječ o snabdjevenosti Republike Srpske hranom i energentima, Višković je naveo da se, kao i cijeli svijet, i ovdje ljudi suočavaju sa divljanjem cijena.

Ističući da bi bilo neozbiljno davati dugoročne procjene, Višković je poručio da Republika Srpska ima privilegiju da ima u dovoljnoj količini energente i životne namirnice.

- Najvažnije je da nisu poremećeni lanci snabdijevanja. Jeste došlo do rasta cijena, posebno osnovnih životnih namirnica, ali mislim da je najbitnije da ih imamo dovoljno, a učinićemo sve da to bude i pristupačno našim građanima - rekao je predsjednik Vlade Srpske.

Višković je naglasio da Republika Srpska u ovom momentu ima ugovoreno više od dvije milijarde KM investicija u projektima putne infrastrukture i energetike.

On je najavio da će vrlo brzo otpočeti radovi na dionici auto-puta Rača-Bijeljina i podsjetio da je u prošloj godini započeta izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Predsjednik Vlade Srpske rekao je da u narednih 15-20 dana treba da započnu radovi na hidroelektrani "Dabar", te dodao da je Vlada nedavno za ovu godinu izdvojila 20 miliona KM, koliko se planira i za 2023. za put Tjentište - Brod na Drini, čime bi Hercegovina bila bolje povezana sa ostatkom Republike.

Priča o sankcijama Rusiji je spin opozicijePovodom, kako je rekao, spina opozicije u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, premijer Radovan Višković je naglasio da smatra da je dovoljno da to negira ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

- Valjda Rusija zna ko im je uveo sankcije bolje nego neki politički analitičari. Dovoljno je pogledati izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića od prije nekoliko dana u kojoj poziva predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i ministre iz reda srpskog naroda na odgovornost zato što neće da implementiraju neke odluke EU i Evorpske komisije - ukazao je Višković.

On je ponovio da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u priči o uvođenju sankcija Rusiji i zadržaće neutralan stav u sukobu na koji ne mogu uticati, te naglasio da bi bilo kakvo svrstavanje samo moglo proizvesti štetu kompletnoj BiH.

Kad je riječ o predstojećim opštim izborima i njihovom finansiranju, Višković je ponovio stav da je Republika Srpska, ako joj se obrati Centralna izborna komisija (CIK) BiH, spremna da učestvuje u procentu od 40 odsto.

- To je neki procenat 40 odsto, a 60 odsto drugi entitet. Mi možemo, ako nam se obrati CIK, da ne kažem već sutra da im doznačimo ta sredstva što se tiče Republike Srpske. Mi smo za održavanje izbora po kalendaru u prvoj sedmici oktobra - naveo je Višković.

On je naglasio da su SNSD i njegovi koalicioni partneri spremni za izbore, ukoliko bi bili održani već sutra.

Kad je riječ o jedinstvu srpskih političara u zajedničkim institucijama, Višković je rekao da nije optimista da bi do toga moglo doći, iako bi to, kako je istakao, bilo više nego poželjno za Republiku Srpsku.

Predsjednik Vlade Republike Srpske ukazao je da kod Bošnjaka i Hrvata nije takva situacija i da se brzo homogenizuje politička scena i svi staju u odbranu svog naroda.

- Krajnje je vrijeme da se svi političari u Republici Srpskoj, kako se figurativno kaže, zakopaju ratne sjekire i svojim jedinstvom zaštitimo Srpsku. Samo jedinstveni ćemo lako zaštiti Republiku Srpsku - izjavio je Višković za RTV Istočno Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

198 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI