Stanovi u Bijeljini sve skuplji, procjenjuje se da kvadrat dostići čak 3.000 KM

Veliko poskupljenje te nedostatak građevinskog materijala, a posebno željeza na tržištu mogli bi uticati na smanjenje započetih radova ali i na cijenu stanova.

Stanovi u Bijeljini sve skuplji, procjenjuje se da kvadrat dostići čak 3.000 KM

Kvadrat se u Bijeljina sada kreće u zavisnosti od lokacije, od 2000 do 2.500 maraka, a predviđanja su da bi mogao dostići i cijenu od 3.000 maraka.

Građevinske firme suočene sa velikim problemima. Cijene repromaterijala iz dana u dan se povećavaju. Građevinske preduzimače muči i problem sa nedostatkom radne snage. I majstorske i dnevnice pomoćnih radnika veće su za pedesetak i više odsto.

- Pojedini građevinski materijali poskupili su od 30 pa do čak 300 odsto. Samo željezo je u odnosu na prošlu godinu skuplje za 800 evra po toni. Prvo nam je poslovanje ugrozila pandemija virusa korona a sada su i sukobi u Ukrajini presjekli lanac snabdijevanja. Najveća željezara u Donbasu „Azovstal" proizvodila je 60 odsto željeza za evropsko tržište pa je upravo nedostatak dovoljnih količina utiaco na drastično poskupljenje - kaže vlasnik građevinskog preduzeća „Nekoms" Milovan Lukić za portalInfoBijeljina.

Lukić dodaje da uprkos poskupljenjima, potražnja na tržištu ne jenjava.

- Najviše se traže mali stanovi, a najčešće se prodaju već u samoj izgradnji. To je i jedna od najpovoljnijih opcija za kupce - kaže vlasnik ugledne bijeljinske građevinske firme.

Uprkos teškoćama građevinarskih preduzimača, Bijeljina je posljednjih godina veliko gradilište. Samo u prošloj godini izgrađeno je oko 1.000 stanova, a grad Bijeljina je po osnovu prihoda od naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i rente inkasirao gotovo osam miliona maraka. U nadležnom gradskom Odjeljenju podsjećaju da je prošla godina u Bijeljini bila rekordna po broju izdatih građevinskih dozvola, čak 21 za izgradnju kolektivnih stambeno - poslovnih objekata. Samo od početka godine već ih je izdato sedam.

- Najatraktivnije lokacije su, osim užeg gradskog jezgra, Račanska, Majevička i ulica Filipa Višnjića. Stambeno-poslovnu izgradnju prate i unapređenje saobraćajne, javne, komunalne infrastrukture - naglasio je stručni savjetnik u Odjeljenju za prostorno uređenje grada Bijeljina Borjan Maksimović.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje najavljuju i nove projekte i regulacione planove za Industrijsku zonu 4, Agro-tržni centar, Galac, Filip Višnjić, Ledinci 2 i urbanistički projekat za izgradnju stambeno-poslovnog bloka na uglu ulica Nikole Tesle i Vuka Karadžića, što bi trebalo da doprinese privrednom razvoju ovog područja.

Budući da nove regulacione planove Dašnica 1 i Gvozdevići, Skupština Grada Bijeljina nije usvojila, neizvjesno je da li će i kada na ovim lokacijama biti realizovana planirana izgradnja stambeno-poslovnih objekata. Iz nadležnog odjeljenja upozoravaju da će neusvajanje ovih dokumenata gradskom budžetu pričiniti značajnu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA