Nekoliko francuskih gradova dijeli bonove za hranu

Nekoliko francuskih gradova počelo je da dijeli vaučere za kupovinu hrane kako bi stanovnicima kompenzovali rast cijena namirnica.

Nekoliko francuskih gradova dijeli bonove za hranu
FOTO: Denys Kurbatov/Shutterstock

Kako se navodi u prilogu tv kanala Frans 2, građanima se daju bonovi u vrijednosti pet, 20 i 30 evra. Do danas su gradske uprave potrošile oko 37 miliona evra na izdavanje kupona i sertifikata, kao i druge mjere podrške stanovništvu, prenosi Raša tudej.

Vlada u Parizu još uvijek nije donijela uredbu o dodjeli ovih subvencija, ali su gradonačelnici nekih francuskih gradova odlučili su da sami uvedu bonove za hranu, ne čekajući zvaničnu odluku vlade.

Ideju o podeli vaučera za hranu domaćinstvima sa srednjim i niskim primanjima predložio je francuski predsjednik Emanuel Makron i o njoj se raspravljalo mnogo prije predsjedničkih izbora. Približno osam miliona francuskih građana imaće pravo na tu vrstu podrške.

Inflacija u Francuskoj, kao u svim zemljama svijeta, raste, vođena skokom cijena hrane i energije. Eksperti upozoravaju da bi porast cijena i slab ekonomski rast mogli da dovedu do stagflacije u zemlji, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA