U Srpskoj nema majmunskih boginja

U Republici Srpskoj nije registrovan nijedan slučaj majmunskih boginja, rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić-Vukmir.

U Srpskoj nema majmunskih boginja

Ona je navela da širenje majmunskih boginja, čije prisustvo je nedavno potvrđeno u Sloveniji, ne treba da zabrinjava građane Srpske jer je riječ o bolesti sa malom smrtnošću i koja se relativno teško prenosi.

"Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i smrtnost je veoma niska", kaže Rodić-Vukmir.

Ona je pojasnila da inkubacija ove bolesti obično traje od šest do 16 dana, ali može biti i u rasponu od pet do 21 dan.

"Prvih pet dana bolest se ispoljava kao groznica, jaka glavobolja, otečeni limfni čvorovi, bol u leđima i izrazita slabost, a kožni osip obično počinje jedan do tri dana nakon početka groznice", navela je ona.

Prema njenim riječima, kožni osip se uglavnom pojavljuje na licu i ekstremitetima, a može se pojaviti i u ustima.

"Svaki treći oboljeli ima osip i na genitalijama. Simptomi obično traju od 14 do 21 dan", navela je Rodić-Vukmir.

Ona je navela da vakcina protiv velikih boginja štiti i od majmunskih boginja.

"Terapija majmunskih boginja usmjerena je na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija, kao što su sekundarne bakterijske infekcije. Velike boginje su iskorijenjene vakcinacijom 1980. godine, a vakcinacija je od tada ukinuta. Ta vakcina takođe štiti od majmunskih boginja do 85 odsto", kaže Rodić-Vukmir.

U svijetu su do sada potvrđena 92 slučaja majmunskih boginja u 12 zemalja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje.

Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime.

Prvi ljudski slučaj zabilježen je u Kongu 1970. godine. Ima dva glavna soja: zapadnoafrički-blaži i za koji se za sada misli da je u cirkulaciji i bazen Konga - centralnoafrički.

Prvi slučajevi majmunskih boginja koji su se pojavili van afričkog kontinenta otkriveni su na teritoriji Amerike 2003. godine i bili su povezani sa prenošenjem virusa sa prerijskih pasa /koji su držani kao ljubimci/ na ljude. Tada je ukupno otkriveno 70 slučajeva. Tokom 2018. registrovan je veći broj inficiranih u Izraelu i Velikoj Britaniji i tada se radilo o osobama koje su putovale u Nigeriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA