Porast privrednog i opšteg kriminala

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti/CJB/ Bijeljina u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je rast privrednog kriminala za oko 30 odsto, a opšteg za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik sektora Kriminalističke policije CJB-a Nedeljko Vujić.

Porast privrednog i opšteg kriminala

Vujić je rekao da je ukupan broj krivičnih djela privrednog kriminala 130, od čega se na korupciju odnose 34 djela, te da materijalna šteta nanesena privrednim kriminalom iznosi 5.279.000 KM, a protivpravna imovinska korist 3.404.000 KM.

"Privredni kriminal spada u tzv. `tamnu brojku kriminaliteta`, jer broj prijavljenih krivičnih djela ne odražava stvarno stanje u društvu, i taj broj je uvijek manji od stvarnog stanja", rekao je Vujić na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada CJB Bijeljina za prvih šest mjeseci ove godine.

U oblasti opšteg kriminaliteta zabilježeno je 974 krivičnih djela, a rasvijetljeno je 750 djela.

Najveći rast u ovoj oblasti, koji iznosi 300 odsto, zabilježen je u oblasti ratnih zločina, a podnesene su četiri prijave protiv osam lica.

Najbrojnija krivična djela opšteg kriminaliteta su teške krađe, kojih je zabilježeno 269 i krađe, kojih je bilo 227.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 25 krivičnih djela u oblasti zloupotrebe droga, što je četiri manje u odnosu na isti period prošle godine.

Za nedozvoljenu proizvodnju marihuane podneseno je 15 prijava protiv 22 lica.Od ostalih djela opšteg kriminala rast bilježe nasilje u porodici i izazivanje opšte opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA