Vještak prezentovao nalaz na suđenju Slavici Injac: Agencija za bankarstvo odgovorna za propast Bobar banke

Agencija za bankarstvo Republike Srpske u velikoj mjeri snosi odgovornost za posrnuće Bobar banke čiji je menadžment godinama sam sebi i svojim firmama dodjeljivao kredite, te odobravao loše plasmane.

Vještak prezentovao nalaz na suđenju Slavici Injac: Agencija za bankarstvo odgovorna za propast Bobar banke

Rekao je ovo juče na suđenju bivšoj direktorki pomenute agencije Slavici Injac, vještak tužilaštva ekonomske struke Radomir Šalić.

"Agencija za bankarstvo nije dublje ulazila u odluke rukovodstva banke o kreditima niti je detaljno analizirala pojedinačne kredite. Imali su saznanja o lošim kreditima. Moj utisak je da nije dovoljno sprovedeno mjera i aktivnosti da se izbjegne haos" rekao je u banjalučkom Okružnom sudu vještak Šalić, obrazlažući svoj nalaz koji, kako je rekao, uradio prije šest godina.

Istakao je da je Agencija za bankarstvo RS u datom momentu uradila sve što se moglo i da je nalagala da se određene stvari poprave i evidentiraju povezana lica. Šalić je potvrdio da je pregledom dokumentacije Bobar banke utvrdio da je bilo neknjiženih garancija za kredite, ali da za to Agencija za bankarstvo RS ipak nije znala.

Dodao je da je nadzorni i upravni odbor Bobar banke godinama plasirao loše kredite i da je njegovo mišljenje da je te odbore trebalo raspustiti još prije nekoliko godina.

"Ti ljudi su plasirali kredite svojim firmama. Odobravali su loše plasmane. Imate slučaj da kreditni odbor i odjeljenje rizika banke daju mišljenje da kredit ne bude odobren, a nadzorni odbor ga odobri. Novac je kraden i iz blagajne je nestalo oko 10 miliona maraka. Imate fiktivne naloge slanja novca u određene poslovnice banke, ali nemate potpisa da je novac primljen"rekao je, između ostalog, Šalić.

Prema njegovim riječima, Agencija za bankarstvo RS je znala sa kakvim ljudima u banci ima posla te toj ustanovi zamjera što nije raspustila i razriješila menadžment banke.

Protiv Injčeve i još 15 osoba optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH, a predmet protiv nje prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti. Optuženu grupu terete da je od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji je oštećena Bobar banka.

Injčevu terete da je još od jula 2009. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Republičko tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je Injčevoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

DEPOZITI

Vještak Radomir Šalić je istakao da do danas niko od fizičkih i pravnih lica ko je imao više od 50.000 KM deponovanih u Bobar banci nije dobio svoj novac.

"Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB) izgubila je 55 miliona KM u Bobar banci. Tužno je i čudno kako je IRB postala akcionar jedne tako male privatne banke" rekao je Radomir Šalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA