Lazarević: Gradonačelnik da se stavi u funkciju, a ne opstrukciju poljoprivrednika

Direktor bijeljinskog Agrarnog fonda Zlatan Lazarević navodi da gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović nije obezbijedio odluku Skupštine grada o prelasku Agrarnog fonda na trezorsko poslovanje i izrazio nadu da će se Petrović vratiti u zakonske okvire i svoje nadležnosti staviti u funkciju, a ne opstrukciju, poljoprivrednih proizvođača.

Lazarević: Gradonačelnik da se stavi u funkciju, a ne opstrukciju poljoprivrednika

Lazarević je u saopštenju pojasnio da se trezorsko poslovanje lokalnih institucija uvodi uz saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske, koje uz saglasnost za proširenje Registra trezorskih jedinica lokalne zajednice, dodjeljuje i trezorski kod.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Prije obraćanja Ministarstvu finansija Republike Srpske za unošenje nove trezorske jedinice gradonačelnik mora da obezbijedi odluku Skupštine grada o prelasku te jedinice na trezorski sistem, a koju nije obezbijedio", naglasio je Lazarević i dodao da je gradonačelnik, prema njegovim informacijama, kontaktirao Ministarstvo i interesovao se da li može da Agrarni fond ubaci u sistem trezorskog poslovanja bez odluke Skupštine grada, ali da je dobio negativan odgovor.

Lazarević kaže da je Petrović, iako je znao da od svih uslova ima samo "volju da Agrarni fond stavi pod svoju apsolutnu kontrolu" i uprkos tome što je osnivač Fonda Skupština grada, ipak napisao "odluku" o prelasku na trezorski sistem poslovanja i pečatirao ju je.

On napominje da je odluka samo napisana jer nisu ispoštovane procedure.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Budući da nisu obezbijeđene zakonske procedure, gradonačelnik je u ovom slučaju ušao u zonu pravnog nasilja i napisao ništavnu odluku. Opet je potcijenio Skupštinu grada Bijeljina, pokušavajući da je preskoči. Pokušao je i da dezavuiše Agrarni fond u svom obrazloženju, iako je u 2021. godini učinjen veliki pomak u njegovom radu i ostvareni najuspješniji rezultat od osnivanja", istakao je Lazarević.

On navodi da se oglasio saopštenjem da bi, kako je naveo, otklonio nedoumice koje su se pojavile u javnosti proteklih dana u vezi sa prelaskom Agrarnog fonda na trezorsko poslovanje, a o čemu je proteklih dana objavljeno saopštenje iz kabineta gradonačelnika.

Lazarević je ukazao da je gradonačelnik, bez obzira na to što je lani Agrarni fond isplatio podsticaj za rekordnih 2.300 poljoprivrednih proizvođača sa rekordnim visinama iznosa po grantovima podsticaja, sebi dao komoditet da loše ocjenjuje rad te ustanove u protekloj godini.

"Insinuacije o radu Agrarnog fonda su mu, najblaže rečeno, sramotne i jako nam je žao zbog toga, ali se nadamo da to neće uticati na kvalitet naših usluga poljoprivrednicima Semberije u narednom periodu. Ipak su i Gradska uprava, i gradonačelnik, i Agrarni fond, prije svega, servis svih građana Semberije, pa i poljoprivrednih proizvođača", napomenuo je Lazarević.

Lazarević se u saopštenju osvrnuo i na aktivnosti Fonda u proteklih sedam dana, te naveo da je, na prijedlog Agrarnog fonda, 20. maja, u velikoj sali Gradske uprave održana dodatna javna rasprava sa udruženjima poljoprivrednika Semberije, na kojoj su usaglašeni sporni stavovi između Agrarnog fonda i gradonačelnika o nekim uslovima podsticaja za koje su postojali različiti prijedlozi i koji su počeli da se provlače kroz javno mnjenje, a zbog kojih Odjeljenje za poljoprivredu nije dalo saglasnost na prvi prijedlog Pravilnika.

On je dodao da je 24. maja održana sjednica Upravnog odbora Agrarnog fonda i usvojen prijedlog pravilnika sa usaglašenim stavkama sa dodatne javne rasprave, te da je Fond danas dobio saglasnost Odjeljenja za poljoprivredu i prijedlog je odmah upućen gradonačelniku na potpis.

Lazarević je napomenuo da je za poljoprivredne proizvođače najvažnije da je taj posao priveden kraju, posebno za one koji su od početka godine pretrpjeli razne vidove štete, jer da bi aplicirali za pomoć od Agrarnog fonda - pravilnik mora biti na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA