Bijeljina: Stručna predavanja označila početak drugog sajma cvijeća

Docent doktor Lazar Pavlović ukazao je na katastar zelenih površina kao na jedan od najznačajnih mehanizama kvalitetnog upravljanja zelenim površinama u urbanim sredinama, odnosno gradovima.

Bijeljina: Stručna predavanja označila početak drugog sajma cvijeća

„Biljke u gradu, osim svoje dekorativnosti, obavljaju i brojne druge funkcije, a izložene su brojnim, najčešće negativnim uticajima koji su rezultat savremenog života u urbanim sredinama. U cilju očuvanja zelenila i poboljšanja uslova životne sredine u gradu, kao i sveobuhvatnog kvalitativnog i kvantitativnog sagledavanja stanja zelenih površina, katastar bi predstavljao osnovu za njihovo kontinuirano očuvanje i unapređenje", jasan je bio Pavlović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Profesor doktor Mirjana LJubojević istakla je da se svijet prethodnih godina suočava sa velikim izazovima koji uključuju ne samo klimatske promjene, nego i zdravstvene i ratne krize i dodala da proizvodnja hrane na prvom mejstu ne smije biti ugrožena ovim faktorima i da je neophodno uključivanje stanovništva u ove faktore.

„Ograničene površine u gradu nameću potrebu da se što bolje iskoriste, da se dekorativnosti doda i upotrebna dimenzija. Konstantno izložen velikom intenzitetu buke, smoga, okružen betonom i ograničenim prostorima, gradski čovek teži da uključi deo prirode u svoj svakodnevni životni prostor. Koliko god da je prostor ograničen, sopstveni uzgoj biljaka čije će cvetove, listove i/ili plodove ubrati i pojesti, čoveku donosi radost i zadovoljstvo", naglašava LJubojević.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Master inženjer pejzažne arhitekture Milica Grubač kaže da urbano baštovanstvo nosi važne izazove.

„Prvi je veoma ograničen prostor i potreba za gajenjem patuljastih, stubastih ili veoma usko-piramidalnih formi, najčešće u saksijama i drugim sudovima, što je moguće jedino kalemljenjem na veoma slabobujnim podlogama. Drugi je nedopustiva primena pesticida usled neposredne blizine mesta stanovanja i gajenja. Iz tog razloga se oplemenjivanju na otpornost mora posvetiti ogromna pažnja", naglašava Grubač.Docent doktor Vanja Vuksanović na kraju predavanja govorila je o proizvodnji lizijantusa, kao rezanog cvijeta.

„Lizijantusi su trenutno najpopularnije i najtraženije vrste rezanog cveta u svetu. Na tržištu je prisutno više od 200 sorti u 30 različitih nijansi boja i njihovo uzgajanje može biti vrlo profitabilno" istakla je Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA