Tramp: Važnije finansiranje bezbjednosti djece u Americi nego u Ukrajini

Ukoliko SAD imaju 40 milijardi dolara, onda bi trebale da mogu da učine sve za bezbjednost djece u Americi, izjavio je bivši američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp: Važnije finansiranje bezbjednosti djece u Americi nego u Ukrajini
FOTO: ADAM DAVIS/EPA

On je tokom konvencije Nacionalnog streljačkog saveza aludirao na nedavno usvojen paket pomoći Ukrajini u Kongresu SAD, ali i na napad u školi u teksaškom gradu Juvaldi u kojem je osamnaestogodišnji Salvador Ramos ubio 21 osobu u utorak, 24. maja.

- SAD trebaju da ulože u jačanje bezbjednosti u američkim školama prije nego što razmisle o građenju država širom svijeta - naveo je Tramp.

Tramp je rekao da svaka škola u SAD mora da ima samo jedan ulaz i da dvorišta trebaju da budu dobro ograđena i opremljena detektorima za metal i novom tehnologijom koja će obezbijediti da nijedna neovlaštena osoba ne može ući u školu sa oružjem.

Osim toga, Tramp je istakao da bi svaka škola trebala da ima jednog policajca ili drugog naoružanog službenika na dužnosti sve vrijeme.

Prema njegovim riječima, svakom policijskom odjeljenju u SAD potrebna je rigorozna obuka o protokolima u situacijama sa aktivnim naoružanim napadačem, kako bi snage za sprovođenje zakona mogle da odmah lociraju i eliminišu mete, jer je za odgovor policije u Juvaldiju trebalo previše vremena, javio je Sputnjik.

Tramp je podsjetio da su SAD potrošile bilione dolara u Iraku i Avganistanu, a da ništa nisu dobile zauzvrat.

Američki političar je prokomentarisao napad u Juvaldiju, koji je nazvao "divljačkim i varvarskim zločinom" koji je uzdrmao savjest svakog Amerikanca.

Tramp je zamolio za minut ćutanja i pročitao imena svih žrtava ovog napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA