Pokrenuta kampanja "Stop švercu!", viša naplata poreza

  • BiH
  • 28. May 2022.

Uprava za inidirektno oporezivanje /UIO/ BiH u ovoj godini je do sada prikupila 3,755 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza, što je više za 672 miliona ili 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine i pokrenula javnu kampanju "Stop švercu!".

Pokrenuta kampanja "Stop švercu!", viša naplata poreza

Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću UIO BiH Ratko Kovačević istakao je da je cilj kampanje da građani, koji imaju informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, a posebno duvanskih prerađevina, to prijave na otvorenu telefonsku liniju 080 02 06 07.

"Podaci pokazuju da je u prva četiri mjeseca ove godine izdato 74,5 miliona akciznih markica kojima se obilježavaju cigarete i pakovanja duvana za motanje i pušenje, dok je u istom periodu prošle godine izdato 56,6 miliona, što je povećanje za 31,6 odsto. To znači da je u posljednje dvije godine smanjen postotak žcrnog tržištaž duvana u BiH", rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

On je naveo da u ovogodišnjoj kampanji "Stop švercu!" građani mogu i na viber broj 065/355-155 poslati fotografiju i lokaciju gdje je nelegalna prodaja cigareta i duvana, kako bi dežurni službenici UIO mogli sve provjeriti.

"Prošlogodišnja kampanja "Stop švercu!" rezultovala je velikim brojem poziva i dostavljenih informacija, od kojih su mnoge bile korisne i na osnovu kojih su izvršene aktivnosti na terenu i pronađena i oduzeta akcizna roba koja se prodavala suprotno zakonskim propisima", kaže Kovačević.

On je podsjetio da su prošle godini službenici UIO oduzeli cigarete i duvan koji su nezakonito prodavani u BiH u vrijednosti od 5,3 miliona KM, dok je za četiri mjeseca ove godine oduzeto u vrijednosti višoj od pola miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

20°

  • 17:00

    20°C
  • 20:00

    18°C
  • 23:00

    15°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI