Nagrada "Milan Đokić" Jeleni Kalajdžiji iz Bijeljine

Na trećem konkursu "Poetikuma" za najbolji neobjavljeni rukopis proglašen je "U Meredovu" Jelene Kalajdžije iz Bijeljine.

Nagrada "Milan Đokić" Jeleni Kalajdžiji iz Bijeljine

Žiri u sastavu Milica Milenković, Ivan Novčić i Aleksandar Marić iz najužeg izbora izdvojio je tri rukopisa "U Meredovu" Jelene Kalajdžije, "Legenda o Dujoviću" Rastka Tejina i "Izvan fioke" Marka Poropatića. Jednoglasnom odlukom žiri je odlučio da za najbolji rukopis ovogodišnjeg konkursa proglasi "U Meredovu" Jelene Kalajdžije.

- S obzirom da će se ove godine održati manifestacija Dani Milana Đokića 2022, nagrada je preimenovana u nagrada "Milan Đokić" po poznatom kraljevačkom slikaru i pesniku. Dobitniku nagrade biće štampana knjiga u 100 primeraka i naći će se u prestižnoj ediciji Ine svetlosti, saopšteno je iz "Poetikuma".

Jelena Kalajdžija (Pakrac, 1986), masterirala je srpsku književnost i jezik u Novom Sadu, bibliotekarka je u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini. Piše poeziju, prozu, prikaze, eseje, naučne radove u Letopisu Matice srpske, Sveskama, Detinjstvu, Tragu, Koracima, Gradini, Srpskoj vili..., zbornicima Leteće violine M. Pavića, Čitanje Arkadije Slavice Garonje, Vizije signalizma... te portalima na Novi Polis i Časopis Kult.

Rukopis proze "Šarenokosci" bio je u najužem izboru na konkursima: Treći trg, Društva članova Matice srpske u Crnoj Gori i "Golub“ biblioteke „Karlo Bjelicki“. Na Bešenovskim prinošenjima 2020. godine pjesma "Sazdailje" dobila je drugu nagradu, kao i kratka priča „Brkovi na štapiću na konkursu" Biber 04, 2021. Dobitnica je nagrade za poeziju „Novica Tadić“ 2021.

Autorka dva dvojezična bibliotečka priručnika: „Pod krovom knjige: društvena odgovornost u okviru poslovanja javnih biblioteka" (GBNS, Novi Sad, 2014) i „Kreativna konzumacija kulture: novi modusi čitanja" (NBFV, Bijeljina, 2018). Objavila je slikovnicu „Skrovište za Tajnu" (Prometej, Novi Sad, 2021), zbirku poezije: ,,Prljavi Snješko na usijanoj haubi" (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2021).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

67 cm

Promjena: 4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI