Istraga masakra u školi: Djeca zvala dok je 20 policajaca čekalo ispred učionice

Istražni organi u Teksasu pokušavaju da utvrde koje su kritične greške napravljene u reagovanju na smrtonosnu pucnjavu u školi u Juvaldeu, uključujući i pitanje zašto je gotovo 20 policajaca ostalo ispred učionice dok su djeca pozivala u pomoć.

Istraga masakra u školi: Djeca zvala dok je 20 policajaca čekalo ispred učionice
FOTO: TANNEN MAURY/EPA

Ufokusu istrage Teksaškog odjeljenja javne bezbjednosti je i pitanje zašto su policajci čekali u hodniku gotovo sat vremena prije nego što su ušli i ubili napadača, prenosi Rojters.

Uz sve više poziva na nezavisnu istragu, te sve veće kritike na odgovor policije, policija iz Hjustona i Dalasa pristigla je u Juvalde kako bi pomogla lokalnim snagama.

Istražitelji u međuvremenu i dalje traže motiv napada. Salvador Ramos, 18-godišnji srednjoškolac koji je napustio srednju školu, nije imao krivični dosije i nije imao istoriju mentalnih bolesti, a sve više na vidjelo izlaze njegove poruke koje je slao na društvenim mrežama.

Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je ranije ove sedmice šef Teksaškog odeljenja za javnu bezbjednost Stiven Mekro.

Ukupno je najmanje osam poziva hitnoj pomoći upućeno iz škole, dok je policija čekala napolju.

Dvoje djece koja su zvala pomoć su preživjela.

Mekro je naglasio da je nadležni na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad.

- Bila je to pogrešna odluka i tačka - istakao je Mekro, priznajući da standardni protokoli zahtjevaju od policije da se odmah suoči s aktivnim školskim napadačem, umjesto da čeka pomoć.

Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputstava od komandanta, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad, rekao je izvor iz policije.

Izvor navodi da kada su taktički agenti ušli u učionicu škole iza balističkog štita, napadač je izašao iz ormara i pucao na njih.

Službeni izvještaji o policijskoj reakciji ne daju jasne odgovore.

Guverner Teksasa Greg Abot, dan nakon ubistva, pohvalio je hrabrost policije, a u petak je rekao da je "ljut" jer su ga istražitelji doveli u zabludu o tim informacijama.

Demokrata iz Teksasa Hoakin Kastro pozvao je na nezavisnu istragu FBI, a u petak je posjetio školu i izjavio za Rojters da je duboko uznemiren zbog protivrječnih informacija koje su se pojavile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA