Vučić o razgovoru sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine, uslovi nepromenjeni

Tokom današnjeg razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Rusije Vladimira Putina je dogovoreno da će se novi ugovor za snabdjevanje gasom potpisati na tri godine, a da će formula kojom će obračunavati cijenu ostati ista rekao je predsjednik nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu.

Vučić o razgovoru sa Putinom: Ugovor o gasu na tri godine, uslovi nepromenjeni
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Imali smo vrlo dobar razgovor jutros Putin i ja. Govorili smo o više tema. Najvažnija naši bilateralni odnosi, više stvari smo se dotakli. Za nas najvažnije istek gasnog sporazuma. Glavne elemente smo dogovorili koji su povoljni po republiku Srbiju. Ono što smo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana, što mislim da nam izuzetno odgovara, a drugo platforma i formula će ostati ista, istakao je Vučić.

- U svakom slučaju, ako smijem to da kažem, mi ćemo imati po pitanju snabdjevanja gasa sigurnu zimu. A u zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom moći ćemo da vam kažemo tačnu cijenu. Ako sada izračunao to je sada tri puta manje, a zimi će biti deset puta manje nego što će plaćati Evropa- rekao je Vučić, piše Blic.

Aktuelni sporazum o isporukama gasa ističe 31. maja, a Vučić je već najavio da će tokom razgovora pokrenuti tri ključnja pitanja: količinu isporuka gasa, cijena i sigurnost snabdjevanja zemlje ovim energentom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA