Tviter riješio spor sa Amerikom: Moraće da plate 150 miliona dolara i promjene način nadzora podataka

Tviter je u srijedu pristao na novi način nadzora i kaznu od 150 miliona dolara čime je riješen spor sa državom o privatnosti. To je prva velika nagodba između tehnološke kompanije Tviter i Federalne trgovinske komisije (FTC), koja se obavezala da će agresivnije nadzirati zloupotrebe podataka, piše Wall Street Journal.

Tviter riješio spor sa Amerikom: Moraće da plate 150 miliona dolara i promjene način nadzora podataka
FOTO: REUTERS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Federalni tužioci su optužili kompaniju Tviter da je skupljala brojeve telefona i mejl adrese koji korisnici unose kao mjeru bezbjednosti naloga, a zatim te podake unosila u svoje reklamne alate, što je dodatna upotreba podaka koju država godinama nije otkrila. Navodna aktivnost je prekršila potpisanu saglasnost iz 2011. godine između FTC i Tvitera u kojom se kompanija obavezala da neće ni na koji drugi način koristiti kontakt podatke pojedinaca, prenosi Euronews.rs.

Predsjednica FTC Lina Kan, koju je prošle godine imenovao predsJednik Bajden, obećala je da će pažljivo ispitati prakse podataka kompanija i potencijalno zabraniti određena ponašanja. Navodno korišćenje podataka uticalo je na 140 miliona ljudi, navodi se u saopštenju FTC.

U blog postu u srijedu, direktor za privatnost u kompaniji Tviter Damijan Kjeran rekao je da su korisnički podaci "možda nenamjerno korišćeni za oglašavanje" i da je kompanija riješila problem još 2019. godine.

- Saglasili smo se sa agencijom o operativnim ažuriranjima i poboljšanjima programa kako bismo osgurali da lični podaci ljudi ostanu bezbjedni i njihova privatnost zaštićena - rekao je on.

Dogovor dolazi u trenutku kada izvršni direktor Tesle Ilon Mask traži preuzimanje Tvitera u vrijednosti od 44 milijarde dolara, prenosi Blic.

Inače, građanska kazna za nagodbu od 150 miliona dolara predstavlja oko tri odsto prihoda Tvitera u 2021. Naredba FTC takođe zahtIJeva od Tvitera da obavIjesti pogođene potrošače, upozori FTC o budućim povredama podataka i da se podvrgne nezavisnim bezbjednosnim revizijama svake druge godine u naredne dvije decenije. Kompanija mora da obezbjedi korisnicima višefaktorske opcije autentifikacije koje se ne oslanjaju na telefonske brojeve, što je odredba koju je FTC počeo da sprovodi ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA