Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva duže trajati

Cijene goriva u porastu su već mjesecima, a stručnjaci nažalost ne vide da bi se poskupljenja mogla zaustaviti.

Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva duže trajati

Sobzirom na to da cijene goriva rastu brzim tempom, važno je ne samo kupovati po najnižim cijenama već i obratiti pažnju na to kako vozite kako bi bili što efikasniji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Stručnjaci su naveli nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da poboljšate ekonomičnost automobila i koji će vam pomoći da rezervoar goriva duže trajati.

Pripazite na brzinu

- Slijedite ograničenje brzine i uštedićete puno na gorivu - savjetuje Vejn Gerdes, osnivač CleanMPG. Ako vozite prebrzo, prije ćete morati ići do benzinske pumpe i sipati gorivo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 km/h na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava - kazala je Elen Edmonds. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 km/h može povećati uštedu goriva za čak 14%.

Nemojte voziti kada ne trebate

Vejn Gerdes kaže da je moto po kojem treba živjeti da ne vozite kada to nije potrebno. On takođe predlaže i češće šetanje i vožnju javnim prijevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

- Najbolji način da smanjite potrošnju goriva jeste da vozite manje - kaže on i dodaje da možete pokušati pronaći nekoga s kim možete dijeliti vožnju.

Planirajte unaprijed

Malo unaprijed planiranje može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

- Izbjegavajte vrijeme najveće gužve. Kombinujte zadatke - obavite više zadataka tokom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd - navodi Edmonds.

Prazan hod

Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete, posebno zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite.

- Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovo pokrene - rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na duže od minute.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Oni navode da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes je primijetio da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume, piše Haf post.

- Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo duže - navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA