Hrvati prošle godine na bolovanju proveli 20 miliona dana

Građani Hrvatske su prošle godine oborili rekord sa više od 20 miliona dana provedenih na bolovanju, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZ ZO).

Hrvati prošle godine na bolovanju proveli 20 miliona dana

Uprosjeku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33.000 ljudi, javlja HRT, precizirajući da je lani ostvareno 20,1 miliona dana bolovanja.

Posmatrano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gdje je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosječno bio 14 dana. Slijede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu...

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021.godini u prosjeku bio dvije nedjelje na bolovanju.

- Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana prije. Ukupna stopa porasta je bila 13,2 posto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 posto - rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Dodaje da su njihove kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva ih najavljuje u sklopu izmena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

- Predviđa se da će kontrolori moći na licu mjesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih ljekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog institute - naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA