Od 1. jula u Hrvatskoj nema plaćanja kazni za saobraćajne prekršaje gotovinom

U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a gotovinska naplata saobraćajnih kazni s početkom jula više neće biti moguća, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Od 1. jula u Hrvatskoj nema plaćanja kazni za saobraćajne prekršaje gotovinom
FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Građani od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u saobraćaju, na mjestu počinjenja prekršaja, više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutrašnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja, pišeIndex.hr.

Nabavili 600 POS uređaja

Za tu svrhu Ministarstvo unutrašnjih poslova je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Finansijske agencije nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim patrolama, motociklistima, patrolnim brodovima, ali i na međunarodne granične prelaze i u policijske stanice.

U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcionisanje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutrašnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvještaja V evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Savjeta Evrope specijalizovanog za sprečavanje korupcije, kojima unapređuje kontrolu i nadzor postojećeg sistema plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utiče na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutrašnju reviziju MUP-a, koja je tokom 2020. godine sprovela unutrašnju reviziju na temu "Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni".

POS uređaji već se koriste

MUP naglašava da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. jula mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopšte neće postojati.

Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručiće se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni te slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000 kuna za okrivljenika fizičku osobu privrednika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovnu iznosa.

Šta ako nemate karticu ili novca na računu?

Ukoliko građanin želi da plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti iz razloga što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti obavještenje o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatraće se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovinu iznosa, plati u roku od tri dana od prijema obavještenja o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, biće mu izdat obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdat obavezni prekršajni nalog u roku od osam dana od dana pravosnažnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne, objašnjavaju iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA