Premijer Bugarske za pad Vlade optužio Ruse i mafiju

Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov je za pad Vlade okrivio Rusiju i mafiju u svojoj zemlji. Petkov, koji je na premijersko mjesto došao prije šest mjeseci, obratio se javnosti nakon što je bugarski parlament juče izglasao nepovjerenje vladi.

Premijer Bugarske za pad Vlade optužio Ruse i mafiju
FOTO: Screenshot / Youtube

U glasanju o nepovjerenju, protiv vlade glasala su 123 zastupnika od njih 239.

Iznio je niz kritika na rad opozicije, ali i na djelovanje pojedinih koalicionih partnera. Petkov je novinarima priznao kako mu je najveća politička pogreška dogovaranje saradnje s pojedinim bugarskim strankama koje su stavile vlastite interese ispred državnih, piše Politico.

Petkovljeva vlada obećala je da će se boriti protiv raširene korupcije uBugarskoj te je uz njega službena Sofija zauzela čvrst stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Ruse optužio za svoju smjenu, spomenuo i mafiju

Petkov je novinarima govorio o ljudima koje smatra ključnima za rušenje njegove vlade pa je spomenuo ruskog veleposlanika u Sofiji. Optužio je Rusiju za svoju smjenu preko zastupnika iz krajnje desne stranke Preporod. Spomenuo je i mafiju.

"U ovih šest mjeseci željeli smo se boriti protiv modela korupcije koji se izražava kroz stranke kao što su Preporod i Ima takav narod te braniti bugarske, a ne strane interese. Mislim da se ovdje uvukao ruski uticaj", rekao je premijer Bugarske u odlasku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    6°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

160 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI