Vučić se nada mirovnim pregovorima u Ukrajini "Ako ne bude dogovora, imaćemo treći svjetski rat"

Velika je histerija protiv EU. Lijepo je to kad uz pivo gledamo TV možemo da opsujemo. Super je to. Ali nemojte da smetnete sa uma da imamo novac zahvaljujući prije svega EU, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika republike na Andrićevom vencu.

Vučić se nada mirovnim pregovorima u Ukrajini "Ako ne bude dogovora, imaćemo treći svjetski rat"
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Kako ističe, nije mu bila laka pozicija prekjuče u Briselu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Šesnaest predsjednica vlade govorilo direktno ili indirektno govorio o neuphodnosti usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Nije lako to slušati. Ali to ne znači da možemo da idemo u drugu krajnost, imamo neki drugi put ili alternativu EU. Mora da postoji racionalni, pragmatični pristup u interesu građana - poručio je predsjednik Srbije.

Potom je ukazao na značaj EU u Srbiji.

- U stranim kompanijama u Srbiji direktno radi 300.000 naših ljudi, a indirektno 500.000 ljudi, a dvije trećine tih kompanija u Srbiji su iz EU - podvukao je Vučić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Ne mogu oni da razumiju koliko su nam Rusi i Kinezi značajni. Mi moramo njih da poštujemo, da budemo fer prema svima. Moramo da uradimo mnogo toga do decembra, prije svega u vezi sa vladavinom prava. Rast BDP do četiri odsto da držimo, nadam se. To bi nam značilo da sve ovo oko plata i penzija da možemo da izdržimo - rekao je Vučić.

"Balkan nije bio značajan u četvrtak u Briselu"

Kako je rekao, sit je svih igara EU i apostrofirao i značaj Otvorenog Balkana.

- Podržao sam našu braću i prijatelje. Govorim prije svega o Makedoncima. Mislim da je Evropa za sebe uradila dobru stvar, oni su potpuno u ratu sa Rusijom, poručili su mi želimo da prihvatimo Ukrajinu i Moldaviju, izabrali su stranu, a Balkan nije bio značajan tog dana. Ja kao đavolji advokat imao sam pitanje na koje je mnogo teško odgovoriti kada je u pitanju Ukrajina i Moldaviju, ali nisam mogao da dobijem odgovor - poručio je Vučić.

Sad vidimo da EU hoće tri, četiri, pet Kipara

Predsjednik je istakao da su "nama deceniju govorili oko pregovaračkog okvira sa Prištinom".

- Ne možete na silu da nam mijenja pregovarački okvir. Ne može sad Kurti da na mijenja pregovarački okvir. Čuj, on da nas prizna. Strašno nam je potrebno njegovo priznanje. Nama deset godina pričaju ne treba nam novi Kipar. A sad vidite da mogu da dobiju, tri, četiri, pet Kipra. To govori da je politika dominantna i presudna. Orban je iznio podataka da su Srbija i Crna Gora kroz brojke mnogo spremniji za EU nego druge zemlje 2004. ili 2007. godine - poručio je Vučić.

Rekao je i da se on ne nudi da rješava probleme koji se ne tiču njega i Srbije, i da je za nas bilo važno da nas čuju u Briselu, i da imamo mnogo toga da uradimo.

- I moram da kažem da su u ovoj kritici i svemu birali riječi i način na koji su to radili. Jer ja znam koliki je bijes prema nama mnogih od njih. Mnoge zemlje EU su u direktnom ratu protiv Rusije. Šalju haubice, avione, S-300 Ukrajini, i šta mislite kako će da se odnose prema nama. Oni nisu u našim cipelama kao što mi nismo u njihovim, i zato je naša pozicija izuzetno teška. Hoće li biti lakša? Pa neće - kazao je.

Ako ne bude dogovora o Donbasu, imaćemo najgori svjetski rat- Nisam u Briselu rekao da je od početka rata bilo 2.629 članaka o Srbiji u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji nego u vezi sa mogućim ratom na Zapadnom Balkanu. Vjerujte mi, ne dođe li do primirja poslije Donbasa, imaćemo gori svjetski rat nego što je bio drugi. Mali čovjek sa Balkana to govori. Nadam se da će početi sa mirovnim pregovorima, inače odosmo svi - podvukao je Vučić, prenosi Blic.

Inače, Vučić se sastao danas u devet sati s delegacijom predstavnika radnika kompanije Stellantis Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA