Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča

Osoba koja veoma liči na Vitalija Klička prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča pomoću „dipfejk“ tehnologije.

Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča
FOTO: twitter

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć „dipfejka" kijevskog gradonačelnika, Vitalija Klička.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poslednji u nizu prevarenih je gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj, koja je preko video-konferensing platformeVebeks vodila razgovor sa osobom koja je ličina i zvučala kao njen kijevski kolega, ali zapravo je bio neko sasvim drugi.

„Nisu postojali nikakvi znaci da je sa druge strane prevarant", navodi se u zvaničnom saopštenju njene kancelarije.

Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, Gifaj je postala sumnjičava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poziv je nakratko pauziran tokom čega je kancelarija gradonačelnica zvala ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba sa kojom je razgovarala nije Kličko, pišeŠpigl.

Zanimljivo je da je kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je naTviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine. Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva „ozbiljnog slučaja sajber kriminala".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA