Salvador: Država u ratu s kriminalnim bandama

U Salvadoru je zbog borbe države protiv kriminalnih bandi produženo vanredno stanje. Predsednik Najib Bukele tvrdi da je vođe bandi proterao u Meksiko, ali poznavaoci prilika sumnjaju u njegovu verziju priče.

Salvador: Država u ratu s kriminalnim bandama
FOTO: Printscreen/DW

Od marta besni rat između vlade Republike Salvador i dveju grupe kriminalaca - MS-13 i MS-18. Nakon što je neformalni sporazum o obustavi borbi propao, snage bezbednosti ponovo love članove bandi. Rezultat: u poslednja tri meseca u toj centralnoameričkoj državi zatvoreno je više od 41.000 ljudi.

Predsednik Najib Bukele sada je proglasio svojevrsnu etapnu pobedu: on tvrdi da su šefovi bande MS-13 pobegli u Meksiko. Ali, on za to nije pružio nikakve dokaze.

Populistička ratna retorika

Vanredno stanje u Salvadoru u međuvremenu je ponovo produženo za 30 dana - na ukupno gotovo četiri meseca. Kada je pred parlamentom zatražio produženje, ministar pravde i bezbednosti Gustavo Vilatoro rekao je: „Mnoge kukavice sada izdaju naredbe iz Meksika. Uhapšeno je i sedam od 15 vođa bandi. Naš posao je gotov tek kad se i poslednji nađe iza rešetaka."

Ministar nije naveo imena, ali je zato najavio izgradnju novog „zatvora visoke bezbednosti za teroriste". Sveukupno, broj članova bandi u Salvadoru procenjuje se na oko 70.000.Ovakva borbenost kakvu pokazuje ministar, u Salvadoru je popularna. Prema istraživanju Katoličkog univerziteta (UCA), više od 50 odsto građana Salvadora podržava takav kurs. „Imidž predsednika pretrpeo je veliku štetu zbog pada vrednosti bitkoina, ali politika čvrste ruke ponovno ga je uzdigla", kaže Omar Serano, prorektor UCA. Pre godinu dana,Salvador je bio prva zemlja koja je uvela kriptovalutu bitkoin kao dodatno, važeće sredstvo plaćanja. Ali, vrednost bitkoina nedavno je naglo pala.

Čitava zemlja kao baza za bande?

Hektor Silva, novinar koji izveštava o organizovanom kriminalu, kaže za DW da je tvrdnja vlade da šefovi bandi beže iz zemlje uglavnom propaganda. „Retorika se uklapa u Bukeleov narativ o krstaškom pohodu dobrih protiv loših momaka", kaže Silva.

Doduše, prema Ticijanu Bredi, analitičaru za Centralnu Ameriku u Međunarodnoj kriznoj grupi, postoje neke informacije da su članovi bandi pobegli u inozemstvo, ali njihovo prisustvo u Meksiku je „sporadično i marginalno". Breda objašnjava: „Gvatemala i Honduras su već povećali mere bezbednosti. Moguće je isto tako da Bukele svojim tvrdnjama želi da prisili Meksiko da preduzme neke mere u borbi protiv tih bandi."Nemačko-salvadorski publicista Paolo Lijers takođe ne vidi da se dogodilo nekakavo „sistematski planirano bekstvo članova bandi". Prema njegovim rečima, kriminalne aktivnosti iz egzila nemaju smisla, s obzirom na to da je teritorijalna kontrola ključna za glavni izvor prihoda salvadorskih bandi, za reket, odnosno za iznude.

Vladina pomoć teškom kriminalcu

„Stvarnost je daleko složenija od Bukeleove verzije", kaže novinar Hektor Silva. Kao i njegovi prethodnici, im ovaj predsednik je sklopio pakt sa šefovima bandi kako bi smanjio stopu ubistava u Salvadoru. Kao rezultat tog pakta, zločinac Elmer Kanales Rivera, zvani „Kruk", koji je osuđen na 60 godina zatvora, pušten je 2021. i u pratnji državnih službenika otpraćen u susednu Gvatemalu.

„Sasvim je moguće da je Kruk odatle otišao u Meksiko", kaže Silva. Ali, pitanje je da li će on i da deluje sa meksičkog tla. „Meksiko nije baza za MS, to je više područje gde se u miru planiraju novi potezi", objašnjava Ticijano Breda.

Prekršeni ugovor kao tinjajuća opasnost

Bukele, kako tvrde poznavaoci prilika, svojim senzacionalizmom pokušava da odvrati ljude od dubljih analiza svoje politike bezbednosti. Pakt sa bandama u početku jeste rezultirao padom stope ubistava u Salvadoru na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija i to je nešto čime šef države voli da se pohvali. „Ali taj pakt je propao, jer je vlada obećala zatvorenim šefovima bandi smanjenje zatvorskih kazni i novac, a nije ispunila ta obećanja", kaže Paolo Lijers.

Nakon raskida dogovora usledio je krvavi vikend krajem marta - članovi bandi neselektivno su ubili 87 osoba. „Takvi paktovi su u stvari tempirana bomba", upozorava Silva. „To je bandama dalo politički prostor i dovelo ih u poziciju da ucenjuju politiku."

Vlada je na krvavi vikend reagovala zaokretom i povećala je represiju. „To stvara pritisak na bande i donosi kratkoročne rezultate, ali to nije dugoročna strategija", kaže Ticijano Breda. I publicista Lijers ima sličan stav: „Ovo je objava bankrota za politiku koja se već dve godine prodaje kao uspešna." Vanredno stanje jeste doduše bande sateralo u defenzivu, ali, kako kaže Lijers, ono se ne može produžavati u nedogled. „Ne možete da koristi kompletnu policiju i 70 odsto oružanih snaga za lov na članove bandi."

Istovremeno, u slučaju da pritisak ipak popusti, može se računati s povratkom bandi. Lijers na kraju upozorava: „Oni su tokom proteklih 20 godina dokazali da su prilagodljivi i neće jednostavno da nestanu."

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA