U Bijeljini održana svečana akademija "U susret Vidovdanu"

U Bijeljini je održana tradicionalna svečana akademija "U susret Vidovdanu" u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" na kojoj su nastupile članice sekcija ovog društva, a podijeljene su i nagrade za 21 najuspješnijeg učenika osnovnih i srednjih škola sa područja grada.

U Bijeljini održana svečana akademija "U susret Vidovdanu"

Skup je počeo himnom Republike Srpske "Moja Republika" u izvođenju "Prosvjetine" etno-grupe, a potom se prisutnima obratio izaslanik NJegovog preosveštenstva zvorničko-tuzlanskog Fotija, sveštenik Branislav Nedić, koji je govorio o značaju Vidovdana za srpski narod i brojnim važnim događajima koji su kroz istoriju povezani sa ovim praznikom.

Nedić je podsjetio na žrtvu kneza Lazara i kosovskih junaka 1389. godine i njihov izbor vječnog života.

"Neka nam mjera življenja bude Hristos, a ljubav smisao života", poručio je Nedić.

Predsjednik bijeljinske "Prosvjete" Slaviša Mikić rekao je novinarima prije početka svečane akademije da ovo društvo ima više od 100 članova i da je namjera da ih okupi što više jer Bijeljina ima izuzetan potencijal.

"Trudimo se da obogaćujemo naše aktivnosti i da u svakom sljedećem javnom nastupu imamo nešto novo da ponudimo", istakao je Mikić.

Osim etno-grupe, u programu su nastupile članice dramske sekcije "Prosvjete", djeca Vrtića "Čika Jova zmaj", recitatori, te profesor srpskog jezika i književnosti Stojanka Đokić autorskom pjesmom koja je prvi put javno izvedena.Sestre Jovana i Marija Kršić izvele su pjesmu "Rasti, rasti moje zeleni bore".

Predstavljeni su i najuspješniji učenici osnovnih i srednjih škola u protekloj godini za koje je poklone pripremila "Prosvjeta" zajedno sa Eparhijom zvorničko-tuzlanskom, a ove godine su se priključili Bolnica "Sveti vračevi" Tehnički remont Bratunac /TRB/ kao prijatelji "Prosvjete" i mladih koji će sutra brinuti o srpskoj tradiciji i kulturi.

 

Na kraju svečanosti organizovano je i zajedničko fotografisanje najuspješnijih učenika sa predsjednikom Skupštine grada Aleksandrom Đurđevićem, direktorom bijeljinske bolnice Zlatkom Maksimovićem, generalnim direktorom TRB-a Slavenkom Ristićem i predsjednikom "Prosvjete".

 

Priređena je i izložba radova o ćirilici učenika osnovnih škola sa područja Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA