Povjerioci izvukli “Slobomir” iz arhive i započinju prodaju dijelova kompanije

Objavljen je Oglas za prodaju imovine i prava, kao cjeline, u vlasništvu stečajnog dužnika kompanije "Slobomir" a.d. Bijeljina u stečaju, putem javnog nadmetanja dostavljanjem pismenih ponuda. Predmet licitacije su imovina i prava, zemljište, poslovni i pomoćni objekti, udjeli u drugim privrednim društvima, drugo u svojini stečajnog dužnika.

Povjerioci izvukli “Slobomir” iz arhive i započinju prodaju dijelova kompanije

Iznenadnom smrću, u decembru prošle godine, biznismena Slobodana Pavlovića, okončani su finansijski manevri s ciljem zaustavljanja sunovrata kompanije u njegovom vlasništvu.

Taj sunovrat započeo je još za njegovog života, 2019. godine, predajom nekada profitabilne "Pavlović International bank" u ruke fočanskom biznismenu Gordanu Pavloviću, koji je otkupio potraživanja nekadašnje, takođe propale "Bobar banke". Zatim je stečaj zaprijetio drugoj članici kompanije, prvoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi u BiH "Slobomir P Univerzitetu", koja ga je izbjegla uplatom 1,5 miliona KM od strane Pavlovića, nakon čega je, nekadašnja njegova banka, pod novim simboličnim nazivom "Naša Banka", povukla zahtjev za stečaj u decembru 2020. godine. Sredinom prošle godine na red je došao i turistički kompleks u izgradnji "Akva siti", za koji je, ponudom od 4,9 miliona KM, u licitaciji Pavlović učestvovao sa tri druge članice kompanije, odnosno sa "Slobomir nekretnine", Radio-televizijom "Slobomir" i "Slobomir P Univerzitet", pravno povezanim licima u stečajnom postupku.

Izbjegavanje finansijskog kraha, eventualnim prodajama nekretnina u SAD u vlasništvu supružnika Miroslave i Slobodana Pavlovića, nije uspjelo, jer nije sakupljena ponuđena suma i neminovni krah kompanije bio je na vidiku. Niti jedna od njegovih članica nije isplatila ponuđenu sumu za otkup duga "Akva sitija".

U izvršnom postupku tražilaca izvršenja "Bobar banka" a.d. - u stečaju, "Finalprom" d.o.o. Bijeljina, "Spark" d.o.o. Bijeljina i "Klimatitzacija" d.o.o. Bijeljina, postupak pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini za prodaju izvršenika "Akva siti" je 18.10.2021. godine pravosnažno obustavljen.

"Razlog je što je prodaja predmetnih nekretnina protiv izvršenika bila bezuspješna. Status predmeta je arhiviran" - odgovorili su iz Okružnog privrednog suda u Bijeljini neformalnoj grupi studenata "Akreditovane visokoškolske ustanove - priznate diplome", koji su se sudu obratili zabrinuti za sudbinu studenata koji stodiraju ili su namjeravali upisati studije "Slobomir P Univerziteta", koji ima Odjeljenja u Bijeljini i Doboju.

Međutim, u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku očigledno je da ovi i drugi povjerioci posrnule kompanije "Slobomir" nisu mirovali, već su pokrenuli ponovni postupak i sada se "na dobošu" nalazi cijela kompanija "Slobomir".

Na osnovu Odluke Odbora povjerilaca od 22.05.2022.godine objavljen je Oglas za prodaju imovine i prava, kao cjeline, u vlasništvu stečajnog dužnika kompanije "Slobomir" a.d. Bijeljina u stečaju, putem javnog nadmetanja dostavljanjem pismenih ponuda. Predmet licitacije su imovina i prava, zemljište, poslovni i pomoćni objekti, udjeli u drugim privrednim društvima, drugo u svojini stečajnog dužnika. Stečajni upravnik kompanije "Slobomir" - u stečaju oglasio je prodaju kompanije sa najniže određenom cijenom 18,7 miliona KM.

"Prodaja će se provesti javnim nadmetanjem prikupljanjem pismenih ponuda na način da se postigne najviša ponuđena cijena za prodaju. Stečajni dužnik će sa najpovoljnijim ponuđačem sklopiti Ugovor o prodaji imovine i prava" - navedeno je u Oglasu.

Ponuda za kupovini ne može biti djelimična, odnosno pojedinačna ili za dio imovine, niti ponuđena cijena može biti ispod ukupno procijenjene vrijednosti od 18.705.996,76 KM za ukupnu imovinu i prava. Ponude u zatvorenoj koverti se dostavljaju najkasnije do 8. jula ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA