Po 15 novih udžbenika za osnovne i srednje škole u RS

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za narednu školsku godinu štampaće po 15 novih odobrenih udžbenika za osnovne i srednje škole, rekao je Srni portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Po 15 novih udžbenika za osnovne i srednje škole u RS

Kerleta je istakao da uveliko traju pripreme za novu školsku godinu i da su novi udžbenici za osnovnu školu Čitanka, Digitalni svijet i Moja okolina za drugi razred, te Čitanka i radna sveska sa sadržajima srpskog jezika i jezičke kulture i Učim latinicu za treći razred.

Novi su udžbenici Matematike i Prirode i društva za četvrti razred, te Prirode i društva za peti razred.

Kerleta je naglasio i da su odobreni novi udžbenici za šesti razred, i to Matematika, Zbirka zadataka iz matematike, Osnovi informatike i Likovna kultura, za sedmi razred Srpski jezik i jezička kultura i Likovna kultura, a za deveti razred Čitanka.

"U proceduri odobravanja su još neki rukopisi, ali zbog kratkih rokova, u slučaju odobrenja, biće štampani za narednu školsku godinu", naveo je Kerleta.

On je rekao da je za osnovnu školu urađena i adaptacija određenih udžbenika, te izmjene i dopune, a sve u skladu sa inoviranim programima.

Prema njegovim riječima, adaptirani su udžbenici Matematike za drugi i treći razred, Čitanka i Likovna kultura za četvrti razred, te su izvršene izmjene i dopune i udžbeničkom kompletu NJemački jezik za šesti razred.

Kerleta je naveo i da su novi udžbenici Čitanke za prvi razred srednjih stručnih škola, za trogodišnja zanimanja, Hemija za prvi razred za četvorogodišnja i trogodišnja zanimanja u kojima se ovaj predmet izučava dvije godine, u strukama poljoprivreda i prerada hrane, tekstilstvo i kožarstvo, zdravstvo i ostale djelatnosti.

On je napomenuo da su novi udžbenici i Trgovinsko poslovanje za prvi razred srednje stručne škole, zanimanje trgovački tehničar, struka ekonomija, pravo i trgovina, kao i Procesi razvoja softvera za prvi razred srednjih stručnih i tehničkih škola, struka ekonomija, pravo i trgovina, zanimanje poslovno-informatički tehničar.

Novi je i udžbenik Istorije za prvi razred srednjih stručnih škola za zanimanja poslovno-pravni tehničar, ugostiteljski, turistički i kulinarski tehničar.

On je dodao da su među novim udžbenicima Zdravstvena njega za prvi i drugi razred srednje medicinske škole, struka zdravstvo, za zanimanja medicinski tehničar i akušersko-ginekološki tehničar.

Novi je udžbenik i Istorije umjetnosti za prvi razred srednjih škola, struka ugostiteljstvo i turizam, zanimanje turistički tehničar, Crtanje i slikanje za prvi razred srednjih stručnih škola, struka kultura i umjetnost, zanimanje tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, Agencijsko i hotelijersko poslovanje za prvi razred srednje stručne škole, struka ugostiteljstvo i turizam, zanimanje turistički tehničar.

U narednoj školskoj godini novi su udžbenici i Opšte i komunalne higijene za prvi razred srednjih stručnih škola, zanimanje ekološki tehničar, struka ostale djelatnosti, Anatomija i fiziologija za prvi razred srednjih stručnih škola, za zanimanja frizer i kozmetiči tehničar, struka ostale djelatnosti.

Nove udžbenike imaće i Umjetničko oblikovanje za drugi razred srednjih škola, struka ugostiteljstvo i turizam, zanimanje kuvar i poslastičar, Istorija umjetnosti za drugi razred srednjih škola, struka kultura i umjetnost, za zanimanja likovni i tehničar dizajna grafike, te tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

U novoj školskoj godini nove udžbenike ima i Istorija umjetnosti za drugi razred srednje škole, struka ugostiteljstvo i turizam, zanimanje turistički tehničar, te Estetska njega za drugi razred srednjih stručnih škola, zanimanje kozmetički tehničar, struka ostale djelatnosti.

"Nakon donošenja i objavljivanja plakata/spiskova odobrenih udžbenika za gimnaziju i srednje stručne škole, pristigla su odobrenja za upotrebu određenih udžbenika, ali s obzirom na to da se ne nalaze na spiskovima, pripremićemo ih i nastojati što prije odštampati i distribuirati u naše maloprodajne objekte iako njihova zvanična primjena kreće tek od septembra 2023. godine", istakao je Kerleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA