U Rastošnici obilježena krsna slava crkve

U majevičkom selu Rastošnica obilježen je Vidovdan, krsna slava crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara.

U Rastošnici obilježena krsna slava crkve

„Rastošnička parohija je do 1992. godine bila samostalna i brojala je preko 750 domaćinstava, danas na žalost pod silom terora narod je raseljen i izbjegao i ostalo je svega 65 kuća u kojima živi ukupno oko 120 stanovnika", rekao je protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh Pribojske parohije kojoj sada pripada i Rastošnica.

On je naveo da to selo proživljava sudbinu svih sela Federacije BiH u kojima žive Srbi i da u ostvarivanju svojih prava nailaze na velike poteškoće.

„Planiramo da, uz pomoć parohijana, pored crkve graditi Svetosavski dom.

Načelnik opštine Lopare je obećao materijalnu pomoć u tom projektu i zahvalan sam njemu i organima uprave što nas prate u našim naporima da vratimo život u Rastošnici", istakao je Ilić.

Načelnik opštine Lopare je rekao da je obilježavanje slave hrama u Rastošnici važno ne samo za ovo selo nego i za sve pravoslavne Srbe.„Danas smo se okupili kod hrama sa Rastošničanima, koji ovdje žive i kojih je jako malo i onima koji su se raselili i zbog ratnih nedaća morali napustiti svoje domove", naveo je Savić.

On je rekao da je danas sa mještnima razgovarano o poboljšanju života u Rastošnici, te da će opština Lopare, u skladu sa svojim mogućnostima pomoći sve projekte koji će biti realizovani na području Rastošnice.

Rastošnica je prije rata bila dio opštine Zvornik, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma selo je teritorijalno pripalo opštini Sapna u Federaciji BiH.

U selu postoji još jedna crkva Svetog velikomučenika kneza Lazara koja je, prije više od četrdeset godina, bila potopljena zbog izgradnje vještačkog jezera za potrebe Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA