Vidovdan - Slava hrama Svetog mučenika kneza Lazara

  • BIJELJINA
  • 28. Jun 2022.

Svetom arhijerejskom Liturgijom, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije, proslavljen je Vidovdan u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini.

Vidovdan - Slava hrama Svetog mučenika kneza Lazara

"Danas je ponos biti Srbin, a ja vjerujem da su pravi Srbi su danas na svetim Liturgijama, širom naše svete Pravoslavne Crkve" naglasio je odmah na početku besjede Episkop Fotije, pozdravivši prethodno sve, a naročito malu dječicu koja su danas došla u hram na bogosluženje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Episkopu Fotiju su danas sasluživali protojerej-stavrofor Nebojša Draškić, paroh pri Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, protonamjesnik Mitar Mlađenović, paroh velikoobarski i protođakon Lazar Ilić, eparhijski đakon.

- Divno je biti na Vidovdan u našoj kasarni u Bijeljini, bogoslužiti, a vjerujem i znam da je divno i veličanstveno na našem raspetome Kosovu gdje je naš Patrijarh i mnoštvo arhijereja SPC, zajedno sa velikim brojem vjernog naroda. Danas se sjećamo velike žrtve našeg kneza Lazara, kosovskog mučenika i svih ostalih kosovskih mučenika. Lepo je danas i u Ravanici, gdje su mošti Svetog Cara, a lepo je i u Kruševačkoj Lazarici, gde je stolovao u svom zemaljskom carstvu sveti car Lazar, rekao je Vladika Fotije, dijeleći radost praznika sa svima prisutnima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Molitveno sabranje nastavilo se ispred hrama, gdje je formirana Litija, a zatim i izvršen ophod oko hrama, sa krstom, litijama i ikonama.

Na kraju su osveštani slavski darovi i prelomljen slavski kolač sa kumom slave Stjepanom Terzićem, načelnikom PU Bijeljina, te je upriličena trpeza ljubavi za sve prisutne u krugu kasarne.

Liturgijskom sabranju su molitveno prisustvovali, pukovnik Nebojša Jovanović, komadant 3. pješadijskog bataljona iz 3. pješadijskog RS puka i komadant bijeljinske Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović";  LJubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine i Aleksandar Đurđević predsednik Skupštine grada Bijeljina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA