Vidovdan - Slava hrama Svetog mučenika kneza Lazara

  • BIJELJINA
  • 28. Jun 2022.

Svetom arhijerejskom Liturgijom, kojom je načalstvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije, proslavljen je Vidovdan u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini.

Vidovdan - Slava hrama Svetog mučenika kneza Lazara

"Danas je ponos biti Srbin, a ja vjerujem da su pravi Srbi su danas na svetim Liturgijama, širom naše svete Pravoslavne Crkve" naglasio je odmah na početku besjede Episkop Fotije, pozdravivši prethodno sve, a naročito malu dječicu koja su danas došla u hram na bogosluženje.

Episkopu Fotiju su danas sasluživali protojerej-stavrofor Nebojša Draškić, paroh pri Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, protonamjesnik Mitar Mlađenović, paroh velikoobarski i protođakon Lazar Ilić, eparhijski đakon.

- Divno je biti na Vidovdan u našoj kasarni u Bijeljini, bogoslužiti, a vjerujem i znam da je divno i veličanstveno na našem raspetome Kosovu gdje je naš Patrijarh i mnoštvo arhijereja SPC, zajedno sa velikim brojem vjernog naroda. Danas se sjećamo velike žrtve našeg kneza Lazara, kosovskog mučenika i svih ostalih kosovskih mučenika. Lepo je danas i u Ravanici, gdje su mošti Svetog Cara, a lepo je i u Kruševačkoj Lazarici, gde je stolovao u svom zemaljskom carstvu sveti car Lazar, rekao je Vladika Fotije, dijeleći radost praznika sa svima prisutnima.

Molitveno sabranje nastavilo se ispred hrama, gdje je formirana Litija, a zatim i izvršen ophod oko hrama, sa krstom, litijama i ikonama.

Na kraju su osveštani slavski darovi i prelomljen slavski kolač sa kumom slave Stjepanom Terzićem, načelnikom PU Bijeljina, te je upriličena trpeza ljubavi za sve prisutne u krugu kasarne.

Liturgijskom sabranju su molitveno prisustvovali, pukovnik Nebojša Jovanović, komadant 3. pješadijskog bataljona iz 3. pješadijskog RS puka i komadant bijeljinske Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović";  LJubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine i Aleksandar Đurđević predsednik Skupštine grada Bijeljina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA