Bijeljina: Opet bez dogovora o cijeni pšenice

  • BIJELJINA
  • 28. Jun 2022.

Drugi sastanak predstavnika Gradske uprave Grada Bijeljina, Agrarnog fonda i mlinara završen je bez dogovora o otkupnoj cijeni ovogodišnje pšenice, s obzirom na to da je cijena od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva mlinarima, a da se poljoprivrednicima ne isplati da prodaju pšenicu po nižoj cijeni, zbog velikog rasta cijena goriva i repromaterijala.

Bijeljina: Opet bez dogovora o cijeni pšenice

Žetva pšenice i skladištenje u mlinovima su uveliko počeli, ali neizvjesnost oko cijene otkupa ostaje, jer mlinari ističu da ni za petnaest dana neće moći znati po kojoj cijeni će otkupljivati žito.

Na sastanku je najavljeno i da će, ukoliko nadležni organi na nivou Republike Srpske i BiH ne dođu u Bijeljinu na sastanak o ovoj temi, biti organizovani protesti i blokada graničnih prelaza.

- Došli smo u apsurdnu situaciju da je cijena ječma od 60 feninga veća od cijene koju mlinari nude za pšenicu od 50 do 55 feninga. Nažalost, mi kao lokalna uprava, nemamo mogućnost da natjeramo mlinare da daju otkupnu cijenu koja odgovara proizvođačima i zato ćemo pozvati predsjednika Vlade Republike Srpske i ministre poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da dođu u Bijeljinu, kako bismo sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, mlinara i pekarske industrije razgovarali o otkupnoj cijeni hljebnog zrna - najavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović nakon današnjeg sastanka.

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević je istakao da se između dva sastanka desila obrnuta situacija od očekivane - umjesto dogovora o cijeni, došlo je do još većeg razmimoilaženja u prihvatljivoj cijeni između poljoprivrednika i mlinara, odnosno, otkupljivača.

Mlinari koji su učestvovali na sastanku nisu davali izjave.

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača su istakli da je ovogodišnja sjetva bila najskuplja u prethodnih 20 godina i da je žetva uveliko odmakla, a da poljoprivrednici nemaju mogućnosti da je skladište.

- Mlinari kažu da čekaju cijene u okruženju, odnosno, u Srbiji i Hrvatskoj, ali u Hrvatskoj su mnogo veći podsticaji, a repromaterijal je jeftiniji. Zbog nepostojanja robnih rezervi, ucjene od strane prerađivača i otkupljivača i nesigurnog tržišta, ratari su i ovog puta prepušteni sami sebi - jednoglasni su bili predstavnici poljoprivrednika na ovom sastanku, dodajući da neće oklijevati da izađu na proteste i blokiraju granične prelaze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA