Đurđević: Budžet Bijeljine bi do kraja godine mogao biti uvećan za tri do četiri miliona KM

Među 24 tačke dnevnog reda koje će danas razmatrati odbornici biće i izvještaji sa planom rada javnih ustanova i preduzeća Gradsko pozorište, Direkcija za izgradnju i razvoj, Dom zdravlja, Gradsko groblje, Eko dep i Toplana, kao i informacije o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti, kao i predstojećoj žetvi u Semberiji.

Đurđević: Budžet Bijeljine bi do kraja godine mogao biti uvećan za tri do četiri miliona KM

Budžet Bijeljine bi do kraja godine mogao biti uvećan za tri do četiri miliona KM na osnovu rasta prihoda od PDV i taj novac treba upotrijebiti da se ublaže efekti koje inflacija i rast cijena imaju na građane, rekao je predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević.

Prema njegovim riječima, prihod koji grad ima od indirektnih poreza, odnosno PDV, raste godinama unazad, prošle godine bio je 31 milion KM, a projekcije i najave iz resornog ministarstva su da bi ove godine taj prihod mogao ići do 34 ili 35 miliona KM.

"Treba razgovarati o tome da ta sredstva, ili bar dio novca koji je najviše prikupljen od sugrađana, bude upotrebljen da se građanima ublaže efekti inflacije i rasta cijena", istakao je Đurđević.

Kao značajnije tačke dnevnog reda sjednice Skupštine grada Bijeljina on je izdvojio konsolidovani izvještaj o izvršenju gradskog budžeta za prošlu godinu, kao i za prva tri mjeseca ove godine.

"Iz konsolidovanog izvještaja se može vidjeti kako je trošen novac i šta su bili prioriteti gradske uprave, a odbornici su i u prethodnom periodu ukazivali da nismo zadovoljni načinom na koji se izvršava budžet grada Bijeljina", rekao je Đurđević.

Kako je naveo, u prošloj godini nije izvršeno pet miliona KM iz gradskog budžeta namijenjenih za kapitalna ulaganja.

"Za led rasvjetu obezbijeđena su dva miliona KM koji stoje na računu već dvije godine, kao i milion KM za sportsku dvoranu, a da se projekti nisu pokrenuli sa mrtve tačke", dodao je on.

Đurđević kaže da je kod kapitalnih projekata izvršenje budžeta od 60 do 70 odsto, dok tekući troškovi rastu i njihovo je izvršenje 100 odsto.

Đurđević je najavio da će biti predložena dopuna dnevnog reda tačkom o izmjeni programa korištenja sredstava prikupljenih od boravišne takse, a novac bi, prema prijedlogu Turističke organizacije grada, trebao biti upotrebljen za uređenje takozvane ulice kišobrana u ulici Patrijarha Pavla.

Sjednica Skupštine grada Bijeljina počeće danas u 10.00 časova u skupštinskoj sali Centra za kulturu "Semberija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA