Lopare: Krsna slava okupila predstavnike udruženja "Koreni" iz matice i dijaspore

Udruženje "Koreni" koje okuplja maticu, dijasporu, Srbe u regionu i prijatelje Srbije proslavilo je u Loparama krsnu slavu Vidovdan.

Lopare: Krsna slava okupila predstavnike udruženja "Koreni" iz matice i dijaspore

Lomljene slavskog kolača upriličeno je u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, gdje su se okupili članovi lokalnog udruženja "Koreni" iz Lopara, predstavnici ovog udruženja iz Srbije, regiona, ostatka Evrope i svijeta.

Predsjednik lokalnog Udruženja "Koreni" Želimir Nešković izrazio je zadovoljstvo što su Lopare treći put domaćin krsne slave krovnog udruženja.

"Vrlo je važno da održavamo našu tradiciju, a `Koreni` to i čine", naglasio je Nešković, koji je i direktor Doma zdravlja Lopare.

Načelnik opštine Lopare i kum ovogodišnje slave Rado Savić je istakao veliki značaj "Korena" za lokalnu zajednicu, jer se ovakvim djelovanjem uvezuje privreda, kultura i duhovnost.

"Neizbježna je uloga crkve, koja je jedan od oslonaca srpskog naroda bez obzira gdje se on nalazio, kroz udruženje `Koreni` se njeguju hrišćanske vrijednosti", naveo je Savić.

Miodrag Blizanac, predsjednik Upravnog odbora "Korena" je istakao da udruženje krenulo u sveukupno pomirenje i pomoć srpskom narodu kako bi on kao vrijednosti prihvatio razlike koje postoje u njemu.

"Lopare i Banjaluka iz Republike Srpske, te Kikinda i Novi Sad su ponijeli to kolo i predstavljaju četiri ocila, četiri zdrave srpske sredine", naglasio je Blizanac.

On je naveo da je Kragujevac za narednu godinu preuzeo kumstvo i proslavu krsne slave, te da ima još puno gradova koji se pridružuju u kolo "Korena".

Predsjednik Saveza udruženja "Koreni" Stojan Stevanović je rekao da je udruženje osnovano 2019. godine u Novom Sadu, a da su njegovi temelji zasnovani na Udruženju Majevičana u Švajcarskoj i Udruženju srpskih privrednika iz Švajcarske.

U Centru za kulturu Lopare održana je svečana akademija na kojoj su nastupili pjevači, muzičari, pisci i kulturno umjetnička društva, učesnici "Karavana kulture" koji je ove godine putovao evropskim gradovima i svoje nastupe završio na proslavi krsne slave "Korena".

"Večeras smo zaokružili sve ono što smo željeli i našli smo se svi ovdje kao ljudi koji imaju dobru volju da se svuda u svijetu pokažemo kao narod koji ima tradiciju, volju, koji ima kulturu i želju da se to na svim prostorima Evrope i svijeta vidi", rekao je generalni sekretar Udruženja "Koreni" Petar Gojković, koji je organizator "Karavana kulture".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA