Lopare: Krsna slava okupila predstavnike udruženja "Koreni" iz matice i dijaspore

Udruženje "Koreni" koje okuplja maticu, dijasporu, Srbe u regionu i prijatelje Srbije proslavilo je u Loparama krsnu slavu Vidovdan.

Lopare: Krsna slava okupila predstavnike udruženja "Koreni" iz matice i dijaspore

Lomljene slavskog kolača upriličeno je u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, gdje su se okupili članovi lokalnog udruženja "Koreni" iz Lopara, predstavnici ovog udruženja iz Srbije, regiona, ostatka Evrope i svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik lokalnog Udruženja "Koreni" Želimir Nešković izrazio je zadovoljstvo što su Lopare treći put domaćin krsne slave krovnog udruženja.

"Vrlo je važno da održavamo našu tradiciju, a `Koreni` to i čine", naglasio je Nešković, koji je i direktor Doma zdravlja Lopare.

Načelnik opštine Lopare i kum ovogodišnje slave Rado Savić je istakao veliki značaj "Korena" za lokalnu zajednicu, jer se ovakvim djelovanjem uvezuje privreda, kultura i duhovnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Neizbježna je uloga crkve, koja je jedan od oslonaca srpskog naroda bez obzira gdje se on nalazio, kroz udruženje `Koreni` se njeguju hrišćanske vrijednosti", naveo je Savić.

Miodrag Blizanac, predsjednik Upravnog odbora "Korena" je istakao da udruženje krenulo u sveukupno pomirenje i pomoć srpskom narodu kako bi on kao vrijednosti prihvatio razlike koje postoje u njemu.

"Lopare i Banjaluka iz Republike Srpske, te Kikinda i Novi Sad su ponijeli to kolo i predstavljaju četiri ocila, četiri zdrave srpske sredine", naglasio je Blizanac.

On je naveo da je Kragujevac za narednu godinu preuzeo kumstvo i proslavu krsne slave, te da ima još puno gradova koji se pridružuju u kolo "Korena".

Predsjednik Saveza udruženja "Koreni" Stojan Stevanović je rekao da je udruženje osnovano 2019. godine u Novom Sadu, a da su njegovi temelji zasnovani na Udruženju Majevičana u Švajcarskoj i Udruženju srpskih privrednika iz Švajcarske.

U Centru za kulturu Lopare održana je svečana akademija na kojoj su nastupili pjevači, muzičari, pisci i kulturno umjetnička društva, učesnici "Karavana kulture" koji je ove godine putovao evropskim gradovima i svoje nastupe završio na proslavi krsne slave "Korena".

"Večeras smo zaokružili sve ono što smo željeli i našli smo se svi ovdje kao ljudi koji imaju dobru volju da se svuda u svijetu pokažemo kao narod koji ima tradiciju, volju, koji ima kulturu i želju da se to na svim prostorima Evrope i svijeta vidi", rekao je generalni sekretar Udruženja "Koreni" Petar Gojković, koji je organizator "Karavana kulture".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA