Poziv premijeru i ministrima na hitan sastanak zbog usaglašavanja cijene pšenice

Nakon što predstavnici Gradske uprave Bijeljina, Agrarnog fonda, mlinari i poljoprivrednici, ni poslije drugog sastanka, nisu uspjeli da se dogovore o otkupnoj cijeni pšenice, Gradska uprava Bijeljina uputila je predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu poziv za hitan sastanak, zbog rješavanja ovog problema.

Poziv premijeru i ministrima na hitan sastanak zbog usaglašavanja cijene pšenice

- Ministri Pašalić i Košarac potvrdili su dolazak u Bijeljinu 4. jula, a odgovor iz Kabineta predsjednika Vlade Radovana Viškovića još čekamo, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Bijeljine.

U saopštenju se navodi da je cijena pšenice od 82 feninga, koju su predložili poljoprivrednici, neprihvatljiva mlinarima, dok se, istovremeno, poljoprivrednicima ne isplati da je prodaju jeftinije, zbog velikog rasta cijena goriva i repromaterijala.

Aktuelna svjetska ekonomska kriza dodatno je otežala ionako loš položaj naših poljoprivrednih proizvođača i zato je neophodno da im republičke institucije posvete više pažnje.

U Semberiji, najvećoj žitnici u Republici Srpskoj i BiH, zasijano je pšenice na oko 14.000 hektara, što je preko 30 % od ukupnih površina pod ovom kulturom u Srpskoj, tako da, nesumnjivo, ovaj kraj zaslužuje bolji tretman viših nivoa vlasti i veća novčana ulaganja.

- Grad Bijeljina je, imajući u vidu naporan rad i život semberskog ratara, pružio maksimalnu podršku ovim vrijednim ljudima, obezbjeđujući povećanje agrarnog budžeta sa 1,5 miliona konvertibilnih maraka na 1,7 miliona, čime je obuhvaćen i veći iznos subvencija za pšenicu sa prošlogodišnjih dva na tri feninga po kilogramu, kao i niz drugih finansijskih povećanja za razne vidove proizvodnje.Razvoj poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, tako da Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice. Sastanci koje je rukovodstvo Grada organizovalo sa poljoprivrednicima i mlinarima, samo je gest dobre volje da se pronađe najbolje rješenje.Iskreno se nadamo da će naš poziv nadležnima naići na razumijevanje, s ciljem prevazilaženja problema onih koji nas hljebom hrane, stoji u saopštenju gradonačelnika LJubiše Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA