SKUPŠTINA GRADA: Bez podrške izvještaju o izvršenju budžeta, pohvale za Gradsko pozorište i Dom zdravlja

Danas je održana 14. sjednica Skupštine grada Bijeljina. Odbornici nisu podržali konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao ni izvještaj o budžetskom izvršenju u prvom kvartalu ove godine.

SKUPŠTINA GRADA: Bez podrške izvještaju o izvršenju budžeta, pohvale za Gradsko pozorište i Dom zdravlja

Tokom skupštinske rasprave po ovom pitanju, Miroslav Milovanović, šef Kluba odbornika SNSD-a, podsjetio je da je i ranije kritikovao gradonačelnika o indeksu utrošenosti sredstava koja nisu odobrena budžetom.

„Izvještaj je sročen tako da su sada uvažene te kritike koje smo uputili i neuporedivo je kvalitetniji od prethodnog. Ali, i iz ovog izvještaja je očit nerada gradonačelnika i Gradske uprave", rekao je Milovanović.

Milovanović je rekao da u resornom odjeljenju vrlo vješto peglaju nerad gradonačelnika i nenamjensko trošenje sredstava.

Milovanović je naveo da je od 10 miliona KM kapitalnih investicija realizovano, ili započeto, oko šest, dok građani „vape" za investicijama.

„Gradonačelnik smanjuje i sredstva za saradnju sa drugim opštinama, poput Ugljevika i Lopara", rekao je Milovanović i naveo da su doznake /tekuće i vanredne pomoći/ građanima povećane na 78.000 KM, sa 35.000 KM.

Odbornik Zlatan Lazarević /SNSD/ ocijenio je da se iz izvještaja vidi da su probijene sve tačke koje odlikuju fizička davanja.

„Velika zabluda koja vlada Bijeljini u posljednje dvije godine je da je suficit nešto posebno, a ustvari pokazuje nerad. Rad Gradske uprave mora da ima razvojnu dimenziju, na šta Koalicija ukazuje", rekao je Lazarević.

On je ukazao da se iz izvještaja vidi izražena destruktivna dimenzija Gradske uprave.

Izjava Zlatana Lazarevića u pauzi skupštinskog zasjedanja

Podršku odbornika nije dobio ni Izvještaj o izvršenju budžeta za period 01.01.2022-31.03.2022. Četiri odbornika glasala su za, protiv nije bio niko, dok je uzdranih bilo 19 uzdržano.

Sa druge strane, podršku je dobio Izvještaj o realizaciji programa rada zimske službe na području grada u sezoni 2021/2022, a jedna od ocjena bila je da je sezona, srećom, bila blaža i nije bilo potrebe za nekim većim intervencijama.

GRADSKO POZORIŠTE POBRALO POHVALE ODBORNIKA

Tokom rasprave po tački koja se odnosila na Izvještaj o radu za 2021, te planu za 2022, upućen je niz pohvala i čestitki odbornika u Skupštini grada na račun ove javne ustanove iz oblasti kulture.

Mladen Petrović /RSS/ pohvalio je što je živnuo kulturni život u gradu.

Zlatan Lazarević /SNSD/ rekao je da je šest premijera Gradskog pozorišta imponzantna brojka i pokazatelj da Bijeljina ima potencijal, kako u kulturi, tako i u svim drugim oblastima.

Anka Todorović /SDS/ pohvalila je rad Gradskog pozorišta.

„Ovaj grad ima kulturnog potencijala. Na nama je da malo više podržavamo kulturu", rekla je Todorovićeva.

Ivana Stanišić /RSS/ čestitala je Pozorištu, koje je svijtla tačka Bijeljine, koja treba da postane regionalni centar kada je riječ o kulturi.

DOBRO PROŠLA I TAČKA O DIREKCIJI ZA IZGRADNJU I RAZVOJ GRADA

Tokom rasprave po ovom pitanju, Mladen Petrović /RSS/ rekao je da Bijeljina ima privilegiju da na krilima ove direkcije radi na razvoju.

„Moja inicijativa, kao nekoga ko je dugo bio u direkciji, je da se više uvaže inžinjeri, koji su zaslužni za uljepšavanje grada", rekao je Petrović.

Vaso Arsenović /SNSD/ rekao je da u izvještaju iz Direkcije ima dosta dobrih prijedloga za poboljšanje situacije sa parkingom u gradu.

„Ovo može biti dobar put da se bavimo rješavanjem opštih problema i rad u opštem interesu grada. Mislim da u ovom trenutku nemamo dobrog domaćina ni društvnu odgovornost. Treba da se sistemski uhvatimo u koštac rješavanja pitanja od opšteg interesa", rekao je Arsenović.

Ivana Stanišić /RSS/ dala je podršku Direkciju za izgradnju, napominjući da u njoj rade profesionalni na koje Bijeljina treba da bude ponosna.

„Direkciji treba vratiti sjaj i finansijski je podržati, da inžinjeri ne bi odlazili, a imaju niske plate, dok profesionalno obavljaju svoj posao", rekla je Stanišićeva.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU DOMA ZDRAVLJA

Po ovoj tački dnevnog reda odbornicima se obratila direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin, koja je, između ostalog, napomenula da, osim područja grada, svojim uslugama pokrivaju i dvije udaljene opštine - Pelagićevo i Donji Žabar.

Tokom rasprave, odbornik Cvijetin Lukić rekao je da veliki broj ljekara i medicinskih tehničara odlazi iz Republike Srpske i Bijeljine, zbog čega smatra da treba obezbijediti jeftine stanove za zdravstvene radnike, s ciljem da se na njih stimulativno djeluje da ne napuštaju ove prostore.

Potpredsjednik Skupštine grada Milenko Mitrović pohvalio je rad Doma zdravlja, te napomenuo da će uvijek biti tu za podršku toj zdravstvenoj ustanovi.

„U narednih 10 dana uručiću Domu zdravlja Bijeljina donaciju u vrijednosti 10.000 KM, u vidu opreme za medicinske radnike", najavio je Mitrović.

USVOJEN I IZVJEŠTAK O RADU JKP „GRADSKO GROBLJE"

Odbornicima se obratio Mario Tomić, direktor „Gradskog groblja", koji je rekao da su stabilni i redovno isplaćuju obaveze, a dobavljačima duguju oko 80.000 KM, ne treba im nikakva pomoć, nego samo infrastrukturna ulaganja.

BEZ PODRŠKE OSTAO IZVJEŠTAJ O TOPLANI

Milenko Mitrović, potpredsjednik Skupštine grada, očekivao je da danas na sjednicu dođe direktor ili neko iz menadžmenta, s obzirom na prethodni period kada su se svi zajedno zalagali za Gradsku toplanu. Zbog toga je predložio da ova tačka bude skinuta sa dnevnog reda, pa kada direktor bude prisutan, da se tada i razgovara o tome.

Zoran Pribišić rekao je da se gubici u Toplani gomilaju godinama, a sada se povećava i cijena energenata, te ocijenio da će gubici u ovom preduzeću biti nastavljeni.

Usvojen je prijedlog Mitrovića, te je ova tačka prebačena za narednu sjednicu.

Bez rasprave odbornici su usvojili Program razvoja sporta grada za ovu godinu, Informaciju o stanju zdravstvene zaštite na području grada, Informaciju o radu i aktivnostima nevladinih organizacija, o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti na području Bijeljine, kao i analiza stanja u oblasti omladinskog organizovanja.

Izjava predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića u toku pauzi skupštinskog zasjedanja

Pažnju je privukla informacija o realizaciji proljećne sjetve u ovoj godini i pripremama za žetvu, a predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević je po završetku sjednice napomenuo da je u prethodnom periodu održano više sastanaka sa predstavnicima poljoprivrednika sa jedne i mlinara sa druge strane i da ne postoji dogovor oko otkupne cijene strnih žita, prije svega pšenice.

„Upućen je poziv ministrima na nivou Republike Srpske Borisu Pašaliću, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staši Košarcu, kao i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću. Imamo informacije da će do tog sastanka doći u ponedjeljak, 4. jula, što nas raduje“, rekao je Đurđević.

Odbornici su usvojili i Informaciju o zaštiti djece sa posebnim potrebama. Kada je riječ o prijedlozima komisije za izbor i imenovanja, Đurđević je rekao da je Milorad Sofrenić nakon javnog konkursa ponovo izabran za direktora Centra za socijalni rad u Bijeljini.

Izjava gradonačelnika Ljubiše Petrovića u pauzi skupštinskog zasjedanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

22°

  • 20:00

    20°C
  • 23:00

    17°C
  • 02:00

    14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI