Cisterne za transport goriva u Ukrajinu tražene u BiH: Prevoznici za turu uzimaju i do 10.000 KM

  • BiH
  • 30. Jun 2022.

Potražnja za cisternama za naftu u BiH, ali i vozačima za njihov prevoz nikada nije bila veća, a upućeni tvrde da je razlog tome transport goriva u Ukrajinu, gdje za jednu turu prevoznik uzima i do 10.000 maraka.

Cisterne za transport goriva u Ukrajinu tražene u BiH: Prevoznici za turu uzimaju i do 10.000 KM
FOTO: rihardzz/DepositPhotos

U jednoj od firmi u Tešnju koja u svojoj ponudi ima i cisterne za gorivo navode da su u roku od mjesec prodali čak tri kapaciteta od po 9.000 litara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- To se nikada nije desilo. Najčešće se za cisterne raspituju firme. Oni nama ne govore za šta im trebaju, a mi ih i ne pitamo. Te naše cisterne što smo prodali koštale su po 9.000 maraka plus PDV - naveli su u toj firmi, ali nisu željeli da navodimo naziv preduzeća.

Isto kažu i u jednoj firmi u Jelahu, gdje navode da im se svakodnevno javljaju pojedina preduzeća i raspituju za cisterne za gorivo.

- Ne znamo za šta im trebaju, ali čisto sumnjamo da ih kupuju da stvaraju zalihe. To im služi samo za transport goriva ili pak za neku dalju preprodaju u ovo današnje vrijeme - ističu u tom preduzeću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

I predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS potvrđuje da potražnja za cisternama za transport goriva, ali i vozačima, nikada nije bila veća.

- Sve te cisterne idu prema Ukrajini. Naime, sve češće naši prevoznici sklapaju ugovor sa nekim firmama iz Hrvatske, kako bi iz Ploča, gdje nafta stiže brodovima, pretočili gorivo u cisterne i transportovali ga preko Mađarske, odakle dalje ulaze u međuzonu sa Ukrajinom. Tu gorivo pretakaju u njihove cisterne. Zatim se prevoznici vraćaju u BiH i Hrvatsku. Za samo tu jednu turu uzimaju 10.000 maraka - rekao je "Glasu Srpske" Grbić.

Navodi da je skoro pa nemoguće naći cisterne za gorivo na domaćem tržištu, te da oni koji znaju svoj posao te iste cisterne koje kupe kod nas za nekih 25.000 maraka u Ukrajini mogu prodati za čak 30.000 evra.

- Na našem tržištu gotovo je nemoguće kupiti cisternu, jer su skoro sve koje smo imali završile u Ukrajini - naveo je Grbić.

Ove informacije potvrđuju i zaposleni u naftnom sektoru. Neki od domaćih distributera goriva kažu da su cisterne koje nisu uspjeli prodati ranije, izbijanjem sukoba u Ukrajini, rasprodali.

- Sve te cisterne idu za Ukrajinu. Oni tamo nemaju drugi način da transportuju gorivo, ne mogu morskim putem niti željeznicom. Blokirani su sa svih strana. Transport goriva cisternama im je jedina opcija - navode naftaši.

Zalihe

Nikola Grbić ističe i da određeni broj ljudi stvara kućne zalihe goriva zbog enormnog rasta cijene, ali i priče da bi moglo doći do nestašice.

- U kojim količinama oni stvaraju te zalihe ne znam. To ne može biti više od nekih 200 do 300 litara. Mi kao firma ne možemo praviti zalihe jer na mjesečnom nivou trošimo od 30 do 40 hiljada litara goriva - naveo je Grbić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA