Šumari održali jednočasovni štrajk zbog malih plata

Nekoliko šumskih gazdinstava u Republici Srpskoj i trebinjski Centar za upravljanje kršom održalo je jutros jednočasovni štrajk upozorenja.

Šumari održali jednočasovni štrajk zbog malih plata

Kako je juče i najavljeno, štrajkovali su radnici koji su zaposleni u Šumskim gazdinstvima „Vrbanja" Kotor Varoš, „Romanija" Sokolac i „Visočnik" Han Pijesak.

-Prekid rada u ovim organizacionim jedinicama JP „Šume Republike Srpske" organizovan je jutros od sedam do osam časova, nakon čega su se radnici vratili svojim obavezama - potvrdio je predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije preduzeća „Šume Srpske" Dušan Marković.

Ovaj vid obustave rada, u koji će se od sutra uključiti i druga šumska gazdinstva, do ispunjenja zahtjeva trajaće do ponedjeljka, 4. jula, a a ako sa upravom preduzeća ne postignu dogovor da cijena rada bude povećana na 160 maraka, rad će u potpunosti obustaviti 7. jula.

Iz uprave ovog javnog preduzeća najavljuju novi sastanak sa sindikatom i povećanje ličnih dohodaka.

Iz Uprave Šuma tvrde da su sa sindikatom razgovarali o većim platama i u ovom mjesecu. Za to je potrebno kažu obezbjediti dodatno oko 12, 5 miliona maraka. Novi sastanak najavljuju već za sutra. Obećavaju da će cijena rada rasti, ali ne onoliko koliki je sada zahtjev predstavnika radnika.

Cijena rada od nove godine povećana je sa 130 na 140 maraka što je u prosjeku od 40 do 150 maraka po zaposlenom. Iznos za plate u Šumama je blizu 83 miliona maraka bez drugih davanja.

Planirana dobit je 5,5 miliona i bez dodatnih sredstava nije dovoljna za pozitivno poslovanje, kažu u ovom javnom preduzeću.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će novac biti obezbijeđen i da obustava rada nije rješenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA